fbpx

Delegatie ILO en AW&J brengen oriëntatiebezoek aan Rosebel

GFC NIEUWSREDACTIE- Een delegatie bestaande uit vertegenwoordigers van de International Labour Organization (ILO) Decent Work Team and Office for the Caribbean, de Brazil School for Labour Inspection, en het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AW&J) heeft een oriëntatiebezoek gebracht aan Rosebel Gold Mines (RGM).

Dit bezoek is georganiseerd in verband met een 3-daagse missie in Suriname met als doel het versterken van de Arbeidsinspectie.

Als onderdeel van de missie, is er een trainingsworkshop georganiseerd in het kader van het 2021-project “Consolidatie van de voortgang van het regionale initiatief Latijns-Amerika en het Caribisch gebied vrij van kinderarbeid”.

De groep heeft vervolgens een bezoek gebracht aan RGM hetgeen de Brazil School for Labour Inspection in staat stelde op locatie aanbevelingen te doen aan de Arbeidsinspectie van Suriname.

Jason Menso, Fungerend Hoofd Internationale Zaken op het ministerie van AW&J, geeft aan erg ingenomen te zijn met de RGM-operatie: “De groep vond het een geweldige ervaring, omdat ze niet wisten dat er in Suriname zo een grote mijnoperatie als RGM aanwezig was. Dit was voor ons een mooie gelegenheid om een operatie te laten zien van een groot bedrijf in Suriname”.

Menso stelde verder dat RGM een goed voorbeeld is van een bedrijf dat conformeert aan de Surinaamse wetgeving. “Rosebel is over het algemeen een van de most compliant werkgevers in Suriname wanneer het gaat om de arbeidswetgeving. They do their due diligence, en ze zijn een voorbeeld van best practices, maar ook als het aankomt op RGM’s Corporate Social Responsibility, het creëren van werkgelegenheid voor de lokale gemeenschappen en kansen voor ondernemers in de omgeving danwel als het gaat om ondersteuning bieden m.b.t. opleidingen en certificeringen doet RGM een goede job,” aldus Menso.

BEKIJK OOK
Politiebericht dodelijk aangereden fietser door personenauto

Het project maakt deel uit van een breder ILO-Brazilië South-South-samenwerkingsprogramma dat het mogelijk maakt om de Braziliaanse ervaring op het

gebied van arbeidsinspectie te delen en nationaal beleid ter bestrijding van kinderarbeid te implementeren. Deelnemers aan de trainingsworkshop zijn geïnformeerd over de ILO Strategic Compliance Planning-benadering, die ten grondslag ligt aan moderne strategieën voor de arbeidsinspectie.

Stephanie van Lobbrecht, Country Director van RGM, zegt graag haar medewerking te hebben verleend voor het uitvoeren van deze exercitie: “We hebben uiteraard positief gereageerd op het verzoek vanuit het Ministerie. Het is namelijk voor zowel de werknemers als de werkgevers belangrijk dat wij goed functionerende en goed uitgeruste instituten hebben. Waar RGM kan ondersteunen om dit te realiseren, zijn wij altijd bereid om onze medewerking te verlenen. Wij streven ernaar een voorbeeld bedrijf te kunnen blijven en hetgeen we doen steeds te verbeteren, met een strakke focus op compliance aan onze interne procedures alsook wet- en regelgeving in Suriname.”