De strijd om eerlijke kansen: Onredelijke waarborgsommen in de Surinaamse politiek

geld euro

OPINIE – Onlangs hebben de oude politieke partijen in het DNA een absurde regeling doorgedrukt.

Deze regeling vereist dat politieke partijen die willen deelnemen aan verkiezingen een waarborgsom van ongeveer SRD 1.000.000 moeten betalen, wat overeenkomt met ongeveer 25.000 euro.

Dit staat in schril contrast met zelfs rijke landen zoals Nederland, met een bevolking van 17 miljoen, waar politieke partijen slechts 11.000 euro moeten betalen.

De werkelijke bedoeling achter dit extreem hoge bedrag is overduidelijk en ontegenzeggelijk bedoeld als een opzettelijke drempel voor nieuwe en jonge politieke partijen.

Met de verwachte inkomsten uit de oliesector lijkt de oude politieke garde erg bevreesd te zijn dat nieuwkomers hen kunnen hinderen bij de “verdeling van de buit,” zoals ze dat altijd hebben gedaan met inkomsten uit onze natuurlijke rijkdommen.

Er is weinig te merken van de effecten van de inkomsten uit ons bauxiet, dat na bijna 80 jaar vrijwel volledig is uitgeput op de beste locaties voor ons land en haar bevolking.

Alleen Pittsburgh (VS), waar veel wolkenkrabbers en ontwikkelingen het resultaat van zijn, en de grote bankrekeningen in Zwitserland van nog onbekende Surinamers, evenals de kapitale woningen in de Verenigde Staten van oude politici en hun handlangers, financiers en loyalisten, zijn het nog levende bewijs van degenen die er wel beter van zijn geworden.

Hetzelfde geldt momenteel voor onze inkomsten uit goud, hout, vis, enzovoort, alles onzichtbaar dankzij de oude politiek.

Deze regeling belemmert de gelijke kansen voor politieke partijen om een stem te hebben in het politieke proces. De oude, corrupte politiek heeft altijd nieuwe en vernieuwende partijen als een groot gevaar gezien, terwijl ze onderling, vanwege dezelfde gebrekkige moreel-ethische opvattingen, vaak wel tot overeenstemming kunnen komen.

Dat het ophoesten van zo’n torenhoog bedrag als waarborgsom voor de oude politiek geen probleem is, komt doordat ze grotendeels gefinancierd worden door het grote, vaak schimmige kapitaal, wat algemeen bekend is. Veel van deze oude partijen fungeren feitelijk als belangeninstituten, zoals talloze voorbeelden aantonen.

De Nieuwe Leeuw (DNL) veroordeelt deze onrechtvaardige maatregel en zal samenwerken met andere politieke organisaties om te onderzoeken hoe deze maatregel, die in strijd is met zowel de letter als de geest van de democratie, kan worden teruggedraaid.

Yerry Khoesial
Voorzitter Adviesraad DNL

DISCLAIMER: Publicatie van opiniestukken houdt niet in dat GFC het eens is met de inhoud