fbpx

Dc Saramacca pleit voor introductie landbouwonderwijs op basisscholen

GFC NIEUWSREDACTIE- Vandaag vond de officiële ingebruikname plaats van 4 praktijklokalen van LBO H.J. De Vries te Tijgerkreek in het district Saramacca.

Deze plechtigheid vond plaats in aanwezigheid van president Chandrikapersad Santokhi, de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, Marie Levens, staatsadviseur Gregory Rusland en de districtscommissaris (dc) van Saramacca, Sherin Bansi-Durga.

Hierbij gaat het om één praktijklokaal welke is gerenoveerd en drie nieuwe bijgebouwde praktijklokalen. Deze praktijklokalen zijn voorzien van nieuwe geavanceerde machines en handgereedschappen.

De praktijklokalen zijn bestemd voor de richtingen Bouwkunde, Voertuigentechniek en Werktuigbouwkunde en voor het praktijkvak Lassen.

In haar toespraak gaf de dc aan hoe belangrijk deze praktijklokalen zullen zijn voor de opkomende exploitatie van de olie – en gasindustrie OFF SHORE. “Dat wij ervoor moeten gaan zorgen dat gekwalificeerd personeel hier in het land aanwezig is, en dat wij hierdoor veel inkomens in US dollars gaan achterhouden in het land. Ook dat wij gaan moeten investeren in kennis economie om zodoende onze afhankelijke positie ten opzichte van de ontwikkelde landen te elimineren.”

BEKIJK OOK
RBTM houdt 18-jarige met drug in zijn bezit aan

De burgermoeder haalde ook de achteruitgang in de landbouwsector aan. “Als belangrijkste oorzaak van de achteruitgang is dat onze jongeren de landbouw, zo u wilt noemen de tuinbouw, de rug hebben toegekeerd. Er bestaat totaal geen animo bij de jongeren om de tuinbouw als beroep te kiezen.”

“In het kader van de diversificatie van de mijnbouw afhankelijke economie zoals door de president aangegeven, wil ik hierbij pleiten: president, minister, om te beginnen in de agrarische districten, landbouw onderwijs weer te introduceren op de basisscholen. Vooral de kennis hoe thans met moderne technieken de landbouw wordt uitgeoefend in de rijke landen waarbij de boeren een welvarend bestaan leiden.

“Ik pleit hiervoor omdat er zoveel kapot is gegaan aan de basis in de afgelopen jaren. Door mobilisatie en participatie van de basis, bij het beleid zullen wij zeker in slagen om de ontwikkelingsdoelen te realiseren voor meer productie en export,” sldus de dc.