DA’91 vraagt om wijziging kiesstelsel

GFC NIEUWSREDACTIE- De buiten parlementaire politieke partij het Democratisch Alternatief ’91 (DA’ 91) in Suriname vraagt middels een brief het kiesstelsel te wijzigen.

Deze brief is op 3 november overhandigd aan de voorzitter van De Nationale Assemblee, Marinus Bee.

DA’91 doet het verzoek dat de wetswijziging in 2019 ten einde het verbod op pre-electorale combinatie op politieke partijen en de betaling van de borgsom voor deelname aan de verkiezingen wordt ingetrokken.

“Het is ook in strijd is met bepaalde wetsartikelen van het Inter-Amerikaans verdrag van de rechten van de mens. Het creëert een ongelijk speelveld”, zegt de DA’91-voorzitter Angelic del Castilho.

Met deze brief wil de politieke organisatie een stap zetten richting de assemblee ter herinnering en tevens een dringend verzoek doen om te beginnen aan de wetswijziging.

Voorzitter Bee zegt dat burgers geen initiatief wetten kunnen indienen bij het parlement, maar wel een aanzet daartoe kunnen geven. Initiatieven als deze zijn daarom altijd welkom.

“DNA is voor de samenleving en wij willen de samenwerking verbeteren. We zullen ernaar kijken, zodat de discussie op gang komt”.

Het parlement zal daarom kijken naar het meest rechtvaardigst systeem.