Cubaanse leerkrachten die Spaans verzorgen op Muloscholen in Suriname wachten al zes maanden op hun salaris.
Volgens het systeem in Suriname moet men drie maanden wachten voordat het eerste salaris wordt uitbetaald.
De onderwijsgevenden wachten echter al zes maanden op hun betaling.
Deze groep onderwijzers is via het Ministerie van Onderwijs aangetrokken. Echter, het wordt gesteld dat ze zich momenteel illegaal in het land bevinden.
De leerkrachten hebben inmiddels hun beklag gedaan bij het Kabinet van de President, nadat ze diverse instanties hadden benaderd.
Ze geven aan onder moeilijke omstandigheden te werken. Hoewel het geven van de lessen goed verloopt, zitten ze financieel diep in de problemen.
Sommigen zijn afhankelijk van steun van familie, hebben niet altijd voldoende te eten en weten soms niet hoe ze op hun werk moeten geraken.
Volgens Ori moet de situatie duidelijk worden uitgelegd zonder onnodig te klagen.
Hij legt uit dat de Cubaanse leerkrachten zijn aangetrokken vanwege een tekort aan Spaansdocenten, maar dat zes van deze docenten hun verblijfsdocumenten niet op orde hebben.
Voordat zij uitbetaald kunnen worden, moeten ze correct geregistreerd zijn in het systeem.
Het Ministerie van Justitie heeft zijn best gedaan, maar het proces van hun verblijfsvergunning is vertraagd, waardoor het ministerie hen voorlopig niet kan betalen.
In de toekomst hoopt hij de leerkrachten alsnog uit te betalen en de afspraken te beëindigen, aangezien ze zich illegaal in het land bevinden.
Foto ter illustratie

S. King maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com of direct via WhatsApp.