fbpx

Criminoloog: ‘dit zijn de drie soorten moeders die een moordenaar opvoeden’

GFC NIEUWSREDACTIE- Een expert in criminologie heeft haar gedachten gedeeld over hoe belangrijk moeders zijn in het ‘maken’ van een moordenaar.

In een artikel voor HuffPost legde Dr Elizabeth Yardley uit hoe het creëren van iemand die in staat en bereid is om een leven te nemen “een complex en langdurig proces” is.

Ze schreef: “Waarom zo’n nadruk op moeders? Hoe zit het met de vaders? Is dit niet seksistisch? Dit zijn vragen die ik de afgelopen maanden veel ben tegengekomen. Ik kwam tot de conclusie dat moeders belangrijker zijn in het ‘maken van moordenaars’ vanwege de inherent genderrollen binnen de samenleving.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Ouders van tienermeisjes moeten extra alert zijn: nieuwe gevaren uit onverwachte hoek (VIDEO)

“We verwachten dat moeders onvoorwaardelijke verzorgers zijn – verwachtingen die we als vanzelfsprekend beschouwen en voor iedereen gelden. We gaan er simpelweg van uit dat moeders het beste weten. Zolang mama ter plaatse is, komt alles toch wel goed?

Anti-moeders

Volgens de deskundige kan deze type moeder het slachtoffer zijn geweest van mishandeling en verwaarlozing, de overlevende van een zware opvoeding die nooit een ‘gezonde’ gezinsomgeving had.

Niet alle vrouwen die dit ervaren, zullen hun eigen situatie opnieuw creëren, maar er zijn er die dat wel zullen doen. Ze veranderen zelf van slachtoffers in agressors en worden hetzelfde type persoon dat ze ooit hadden veracht.

BEKIJK OOK
Vrouwen die hun vriend dumpen hebben dat al maanden geleden besloten, beweert Casanova

Uber-moeders

De uber-moeders komen uit een ‘traditionele’ gezinsomgeving, maar zijn zich zeer bewust van de verwachtingen van de samenleving. Zij kunnen het slachtoffer zijn geweest van discriminatie of een willekeurig moreel kader en als zodanig worden hun eigen kinderen niet op dezelfde manier tegengehouden.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Mensen die kip, vis en vlees eten zijn medeschuldig aan de meedogenloze moordpartijen

Op hun beurt worden ze “moedermanagers”, plannen ze het leven van hun kinderen en worstelen ze om ze op koers te houden. Dr Yardley beschrijft dit soort ouders als “de poortwachters die de buitenwereld tegenhouden en hun kind beschermen naarmate hun gedrag steeds afwijkender wordt”.

Passieve moeders

Een derde type moeder op de lijst is bang voor hoe de maatschappij haar kinderen kan beoordelen. Ze hebben hun eigen leven geleefd volgens regels en doen wat de samenleving van hen verwacht, stil en passief.

Als hun kinderen de morele en juridische grenzen van de samenleving beginnen te overschrijden, dwingt de angst voor etikettering hen om te proberen te ontkennen wat er gebeurt. Ze vegen de situatie onder het tapijt en negeren het in de hoop dat het slechts een fase is en zal verdwijnen.

BEKIJK MEER GFC NIEUWS: KLIK HIER