Constitutioneel Hof uitgebreid met Moïra Breidel als plaatsvervangend secretaris

GFC NIEUWSREDACTIE- Moïra Jo-Anne Breidel is als plaatsvervangend secretaris toegevoegd aan het Constitutioneel Hof (CH) in Suriname.

Haar beëdiging vond vrijdag plaats, waarbij zij de belofte heeft afgelegd tegenover Gloria Karg-Stirling als voorzitter van het CH.

Breidel spreekt van een uitdaging en een functie die ze ambieerde. “Het is een heel bijzonder moment in mijn leven. Iets waar ik al lang naar uitkeek”, aldus het nieuwbakken lid.

Volgens haar zal het geen moeilijke uitdaging zijn. De juriste loopt al vanaf 1 april dit jaar mee en oefent de werkzaamheden ook als zodanig uit.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Fotograaf vergist zich op huwelijk en noemt bruid bij naam ex-vriendin bruidegom

Het CH is op 7 mei 2020 geïnstalleerd voor een zittingsduur van vijf jaar. Op die dag werd Gloria Karg-Stirling beëdigd en geïnstalleerd als voorzitter; hetzelfde gold toen voor de leden Kenneth Amoksi (thans minister van Justitie en Politie), Rinette Djokarto, Anoeradha Akkal-Ramautar en Maya Fokké-Manohar (allen leden) en de plaatsvervangende leden Bien Sojo, Jornell Vinkwolk en Roy Chitanie.

Chitanie die toen afwezig was, werd op 30 april van dit jaar door president Chandrikapersad Santokhi in de functie beëdigd.

De Surinaamse president benadrukte toen dat het CH een grondwettelijk en onafhankelijk orgaan is, dat binnen het constitutioneel bestel twee taken heeft.

Deze zijn het toetsen van wetten aan de inhoud van de grondwet en internationale verdragen én het beoordelen van de verenigbaarheid van besluiten van overheidsorganen met in de Grondwet genoemde persoonlijke grondrechten.

Hij voegde eraan toe dat de werkzaamheden van het Hof, een hoge mate van integriteit eisen, en ook een behoorlijke dosis aan juridische kennis en ervaring.

BEKIJK MEER GFC NIEUWS: KLIK HIER

Overige berichten