Column: Women Unite!

GFC NIEUWSREDACTIE- Internationale Vrouwendag wordt elk jaar gevierd op 8 maart.

In het begin was de verbetering van vrouwenrechten, vooral het vrouwenkiesrecht, het doel. Tegenwoordig wordt vrouwendag vaak georganiseerd rond een speciaal thema zoals ‘tegen geweld’ of ‘gelijke behandeling’.

Ruim 114 jaar strijden

De vrouwen opmars is ontstaan in de 19e eeuw. Maar ik ben geen geschiedschrijfster, dus wil ik het daar niet over hebben. Wat mij boeit is de vraag wat het rendement van alle vrouwenconferenties en demonstraties deze afgelopen eeuw is geweest? Laten we beginnen bij het belangrijkste orgaan van ons land; het Parlement.

Er is gelukkig wat meer bewustwording ontstaan in de samenleving omtrent het plaatsen van vrouwen op verkiesbare plekken bij politieke partijen. Toch vind ik het aantal vrouwen in het Parlement bar weinig. Nog niet eens een derde deel. Ik zou eerder tevreden zijn met minstens de helft én een vrouwelijke president voor de echte verandering. Maar dan nog zal een andere gedachtegang door mijn hoofd kruipen.

Krabbenmentaliteit

U leest het goed. Krabbenmentaliteit onder de vrouwen. Picture het volgende: Jouw kind heeft na hard zwoegen haar Mulodiploma behaald. Hoe voel je je? …………………………………….Precies! Waarom kunnen sommige vrouwen een soortgelijk gevoel niet voor een andere vrouw opbrengen? Waarom worden er allerlei nare opmerkingen over die vrouw bijvoorbeeld op social media geplaatst? Kortom: Waarom kunnen wij vrouwen elkaar niet opbouwen?

We zijn er nog lang niet

Ik weet niet of men het wel beseft, maar onze strijd is nog lang niet afgelopen. Hoeveel vrouwen zijn nog steeds niet economisch zelfstandig met als gevolg; leven in armoede en slachtoffer zijn van seksueel geweld?

Zo ben ik er zeker van dat er veel moeders en jonge studenten zijn die liever ander werk deden dan hun lichaam moeten exploiteren aan al die smerige, hitsige kerels. Dus mijn verzoek naar de vrouwen die in een gunstigere positie zitten; “Kijk alstublieft niet neer op deze vrouwen”.

Natuurlijk zijn er helaas ook vrouwen die bewust (seksuele) handelingen plegen om een bepaalde positie op de sociaal maatschappelijke ladder te bereiken. Ik wil daar niet mijn waardeoordeel over uitspreken, maar ook hun wil ik verzoeken om desnoods iets gunstigs met die verworven status voor je vrouwelijke medemens te bewerkstelligen.

Women, unite!

Mama gron (moeder aarde). In onze taal zit de kracht van onze Schepper die ons de vrouwelijke vorm heeft aangemeten, verweven. Mijn lieve zusters. Ik hoop dat jullie dit ook beseffen en daadwerkelijk de handen in een slaan. Laat het niet slechts blijven bij woorden. Je weet wel al die bijeenkomsten met veel gebla-bla, maar laat er ook daadwerkelijk daden uit voortvloeien. Begin dus bij je eigen persoonlijke groei, ongeacht je leeftijd.
Mijn zuster, het is nooit te laat om te bloeien. Happy Woman’s Day!

Wist je dat?

De viering van de Internationale Vrouwendag verschilt per land. Met als uitschieter Rusland. Daar is het een officiële vrije dag voor mannen en vrouwen die doet denken aan onze Moederdag. Het is bedoeld als een eerbetoon aan alle vrouwen. Schooljongens geven bijvoorbeeld een cadeau aan hun lerares en een attentie aan de meisjes in hun klas. Misschien ook een idee om dit ook in Suriname te integreren?

Claudia Hartmann

BEKIJK OOK: Column: Hide your pain on Valentine’s day

Overige berichten