fbpx

CLO: rechten organisaties worden vertrapt door handelingen regering als machtsinstituut

GFC NIEUWSREDACTIE- De Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO) in Suriname is van oordeel dat de rechten van organisaties in dit land vertrapt worden door handelingen vanuit de regering als machtsinstituut.

Dit zegt de voorzitter van de CLO, Ronald Hooghart, in een brief aan de regering en De Nationale Assemblee.

Hooghart hekelt dat de president in een brief aan CLO aanhaalt dat hij uitgaande van het feit dat er een rechtszaak gaande is hij niet met de CLO bezig zou kunnen zijn.

Hieronder de reactie van Hooghart:

“Wij merken echter op dat u constant bezig bent met de dissidente groep van de CLO, onder leiding van Miskin, Swamipersad en Aviankoi.

Hoe moet de burgerij dan vertrouwen hebben in het instituut ‘Uitvoerende macht’ als deel van de trias politica als het hoofd van de regering zelfs de regels en wetten naast zich neerlegt?

II. De CLO heeft met de regering van de Republiek Suriname overeenkomsten met betrekking tot het gelijkheidsbeginsel, hetgeen in twee gesprekken waarbij de minister van Financiën en BIBIS en een gesprek waar u als president en BIBIS minister bij was, steeds hebben bevestigd en zelfs data gegeven ten behoeve van de uitvoering het onderhavige betreffende.

III. De onderhavige afspraken en/of overeenkomsten zijn tot op heden niet uitgevoerd, de regering is zelfs zo ver gegaan om een dubbelhartig scenario op te zetten en een dubieuze goedkeuring met delen van de vakbeweging verpacht, ter uitvoering van een gemanupuleerde 25% verhoging in twee delen nl. 17% plus 18%.

Intussen blijkt dat de regering voor wat betreft de invulling van het gelijkheidsbeginsel verder achteruit is tav de afronding. Waar de verhouding van de zogenaamde strategische groepen in procenten was teruggebracht van 111% naar 86%, , door de inhouding van de eerste 25% is het terug naar 111% en met met de 17% en 8% erbij is achterstand nu richting 136%.

Een eenvoudige berekening uitgaande van het salaris van 4000 SRD juni 2020 naar december 2022, brengt ons naar een achterstand in betaling van het salaris in achter ons liggende 30 maanden van meer dan 100.000 SRD per ambtenaar.
Deze vorm van discriminatie geeft aan dat deze regering een stuk aangedreven koloniale structuur en karakter voorstaat, hetgeen nooit geaccepteerd kan worden anno 2023.

OOK INTERESSANT
De kansen en gevaren bij selecteren nieuwe minister van ROM

Intussen merken we dat het minimumloon richting 36 SRD per uur gaat, hetgeen betekent dat het wekelijks loon van de arbeiders een opkrik maakt welke ten goede komt aan de hardwerkende mens in de particuliere sector, aangezien de wekelijkse arbeiderstijd zit bij 42 en 48 uren, hetgeen neerkomt op 1.512 SRD en 1.728 SRD per week waarmee de doorsnee arbeider moet leven terwijl de prijzen elke dag torenhoog stijgen.

Het lijkt ons goed u erop te wijzen dat zulks enkele malen hoger zou moeten liggen, gezien de dagelijkse verhogingen op de goederen van eerste levensonderhoud.

Intussen wijzen wij u erop dat het Centraal Bureau voor Burgerzaken behoort tot een van de drukst bezochte instituten in Paramaribo zonder een goede parkeergelegenheid.

Opgemerkt wordt dat de berm daar tegenover goed gebruikt werd als parkeerterrein, intussen zien wij de overheid bezig zijnde deze gelegenheid aan de parkeerders te ontnemen, blijkbaar om familie en vrienden gewoon uit de vleespotten van Maria te verrijken, vandaar deze Volks onvriendelijk handelen.

We merken naar u toe ook op dat de markt aan de Drambrandersgracht, alwaar de Haitianen hun product aan de man brengen totaal onveilig is, dus doen we het beroep op u in het byzonder het dakwerk in orde te maken.

Hoek Brokopondolaan-Hermitageweg is bekeken vanuit het rijdend verkeer zeer gevaarlijk. In plaats van aan deze onveilige situatie te werken, zit de politie, blijkbaar vanuit de ‘Redi moesoe ploeg’ en de regering handelingen te plegen die de rechtmatige CLO-voorzitter in een kwaad daglicht moet plaatsen zodanig dat de leugenachtigheid, de onwaarachtigheden, de mogelijkheid krijgen om hun volksverraad verder te plegen, zodanig dat de regering haar volks onvriendelijk beleid kan voortzetten,” aldus Hooghart.