Chirurgische robot helpt kankerpatiënten sneller herstellen

GFC NIEUWSREDACTIE- Surgical robots zijn in opmars omdat ze artsen assisteren en patiënten sneller laten herstellen na een operatie. Een opmerkelijk voorbeeld hiervan is het DaVinci Surgery systeem, bekend om zijn precieze robotarmen voor chirurgische handelingen.

In de UK zijn robots reeds in gebruik voor behandeling van endometriose, terwijl in Canada robots worden ingezet voor diepe hersenstimulatie bij epilepsie.

Recentelijk voerden Chinese artsen een oogoperatie uit op konijnen vanaf meer dan 585 kilometer afstand met behulp van een 5G robot.

Een recent rapport van de BBC onthulde dat een robot in het VK al meer dan 280 succesvolle operaties heeft uitgevoerd, waardoor artsen nauwkeuriger kunnen werken en kankerpatiënten sneller en beter herstellen.

Volgens chirurg Chandran Tanabalan maakt de robot operaties preciezer, wat leidt tot kleinere wonden die sneller genezen. Patiënten zijn lovend, zoals Ian Dowell en Ross Thompson, die de efficiëntie en snelle hersteltijd van de robot prijzen.

Deze innovatie benadrukt dat technologie het menselijk werk kan aanvullen zonder het te vervangen. Het gebruik van deze robots kan het leed van kankerpatiënten aanzienlijk verlichten.

Foto ter illustratie.