fbpx

China wil kilometerslange ruimteschip bouwen

GFC TECHNOLOGIEREDACTIE- Als iemand weet hoe je een megabouwwerk moet bouwen, dan is het China wel.

Met de Grote Muur van China als een goed voorbeeld hiervan, dus wanneer Chinese overheidsfunctionarissen zeggen dat ze hun zinnen hebben gezet op het bouwen van een kilometerslang ruimteschip in een baan om de aarde, moeten we zo’n voorstel waarschijnlijk serieus nemen, schrijft Interesting Engineering.

Hoewel het voorstel op dit moment geen substantiële toezegging van de Chinese regering is, weerspiegelt het wel een groeiende ambitie in ruimteverkenning voor het land.

Hoe serieus is het voorstel en is dit iets wat China serieus nastreeft?

Volgens de South China Morning Post zegt het NNSFC-voorstel dat het ruimtevaartuig “een belangrijke strategische ruimtevaartapparatuur is voor het toekomstige gebruik van ruimtebronnen, verkenning van de mysteries van het universum en in een baan om de lange termijn blijven.”

Het voorstel omvat echter slechts een subsidie van US$ 2,3 miljoen dollar, wat zeker niet genoeg is om zo’n ruimtevaartuig daadwerkelijk te bouwen of zelfs te ontwikkelen.

In plaats daarvan roept het voorstel op tot voorstudies over wat er nodig is om zo’n ruimtevaartuig te bouwen. Dat is een heel ander voorstel dan zeggen dat ze daadwerkelijk een ruimtevaartschip van zo een omvang willen gaan bouwen.

BEKIJK OOK
Tesla boekt recordwinst ondanks hoge inflatie en economische tegenwind

Wat zou er nodig zijn om een kilometerslang ruimtevaartuig te bouwen?

Het internationale ruimtestation ISS is al ongeveer 109 meter lang en 75 meter breed. Dit is ongeveer zo groot als een American football veld en duurde 10 jaar en meer dan 30 missies om samen te stellen, waarbij de inspanningen van vijf verschillende ruimtevaartorganisaties uit 15 landen betrokken waren. Het kost ongeveer US$ 100 miljard om te bouwen en kost ongeveer US$ 4 miljard per jaar om te onderhouden.

Dit is een gigantische som geld, om zeker te zijn. Het sturen van materiaal dat gelijk is aan het hele internationale ruimtestation 10 keer de ruimte in, om een kilometerslang ruimtevaartuig te creëren, zou de Chinezen meer dan 300 missies en ongeveer US$ 1 biljoen dollar kosten.

Foto: China News Service