fbpx

China dreigt VS voor neerschieten spionageballon

GFC NIEUWSREDACTIE- China gaat in het offensief nadat de VS op 4 februari voor de oostkust een vermoedelijke spionageballon neerhaalden die over de Verenigde Staten en Canada vloog.

Wang Wenbin, woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, zei dat Beijing “tegenmaatregelen zal nemen tegen relevante Amerikaanse entiteiten” als vergelding voor wat het beschouwt dat Washington het incident gebruikt “als een voorwendsel om Chinese bedrijven en instellingen illegaal te sanctioneren.”

De dreiging komt nadat de VS zes Chinese entiteiten heeft gesanctioneerd die het ervan beschuldigt deel uit te maken van de lucht- en ruimtevaartprogramma’s van Beijing die verband houden met wat Washington heeft gezegd dat een wereldwijd bewakingsprogramma is met behulp van ballonnen op grote hoogte.

Bovendien beschuldigt China de Verenigde Staten er nu van dat ze verschillende van zijn provincies overvliegen met ballonnen op grote hoogte, iets wat Washington met klem ontkent.

OOK INTERESSANT
Operatie ‘Gran Mati’ officieel afgesloten met overhandiging brillen

“De VS hebben geweld misbruikt, overdreven gereageerd, de situatie geëscaleerd en dit gebruikt als een voorwendsel om Chinese bedrijven en instellingen illegaal te sanctioneren”, zei Wang tijdens een dagelijkse briefing.
“China is hier fel op tegen en zal tegenmaatregelen nemen tegen relevante Amerikaanse entiteiten die de soevereiniteit en veiligheid van China ondermijnen in overeenstemming met de wet.”

De woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken specificeerde niet hoe, welke noch het aantal entiteiten dat Beijing zou sanctioneren. Hij herhaalde tegenbeschuldigingen tegen de VS die beweren dat Amerikaanse ballonnen over China zijn gevlogen.

“Zonder de goedkeuring van de relevante Chinese autoriteiten heeft [de VS] minstens 10 keer illegaal over het territoriale luchtruim van China gevlogen, inclusief boven Xinjiang, Tibet en andere provincies,” zei Wang.