fbpx

Caricom veroordeelt aanval op democratie in Brazilië

GFC NIEUWSREDACTIE- “De Caribische gemeenschap heeft een sterk standpunt ingenomen met betrekking tot de protesten en illegale aanvallen en de democratie in Brazilië.”

Zo reageert minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) van Suriname op de meest recente ontwikkelingen in Brazilië waar aanhangers van de voormalige president Jair Bolsonaro zondag overheidsgebouwen, te weten het parlement, presidentieel paleis en Hooggerechtshof hebben bestormd.

Bolsonaro verloor vorig jaar de presidentsverkiezingen aan Luiz Inacio Lula de Silva, die op 1 januari voor een derde ambtstermijn werd ingezworen. Ramdin heeft deze inauguratie samen met president Chandrikapersad Santokhi bijgewoond.

Hij merkt op dat er echter nog groepen in de Braziliaanse samenleving zijn die de overwinning van president Lula da Silva niet accepteren en overgaan tot gewelddadigheden. “Dat is niet alleen ondemocratisch, maar ook illegaal en dus crimineel,” stelt Ramdin.

Hij geeft aan dat dit soort zaken niet mogen gebeuren in een land waar de president democratisch gekozen wordt en aangesteld door instituten die de autoriteit daartoe hebben.

“Wij maken ons zorgen,” zegt minister Ramdin daarmee doelende op de Caricom. De regionale landenorganisatie maakt in een statement duidelijk dat met acties als die in Brazilië belangrijke democratische principes – zoals het accepteren van de verkiezingsuitslag – onder druk komen te staan.

BEKIJK OOK
Rijstboeren ingenomen met veldbezoeken president

Ramdin memoreert de bestorming van het Capitool in de Amerikaanse hoofdstad Washington D.C., door fervente aanhangers van de Republikeinse Amerikaanse president, Donald Trump, op 6 januari 2021. Ook die gebeurtenissen noemt de minister betreurenswaardig.

“We willen niet dat dit verder in andere landen plaatsvindt. Democratie heeft een bepaald doel en daarbij zijn er bepaalde activiteiten en eenieder moet zich daaraan houden. Dus wij hopen dat de situatie in Brazilië normaliseert en dat we een situatie krijgen waarbij een regering kan werken om ontwikkeling voor het volk te brengen.”

Ramdin zal een onderhoud hebben met zijn Braziliaanse collega van Buitenlandse Zaken, Mauro Vieira. “Om verder hierover te praten en op welke wijze Suriname zou kunnen helpen ondersteunen,” laat de bewindsman optekenen.