fbpx

Burgemeester door drugskartel vermoord in Mexicaans gemeentehuis

GFC NIEUWSREDACTIE- Burgemeester Conrado Mendoza Almeda van het Mexicaanse San Miguel Totolapan en nog 17 anderen zijn gistermiddag doodgeschoten bij een schietpartij in het stadhuis.

De partij waartoe hij behoort, spreekt van een ‘laffe moord’ en eist gerechtigheid.

Op beelden die viraal gaan op sociale media zijn de lichamen te zien. Ook zijn de talloze kogelinslagen in het gemeentehuis goed te zien. Onder de doden zijn medewerkers van het gemeentehuis en politieagenten.

De criminele bende Los Tequileros is volgens de BBC verantwoordelijk voor het bloedbad. De snelweg naar de plaats zou tijdens de aanval zijn geblokkeerd met grote voertuigen om te voorkomen dat de autoriteiten in konden grijpen. Behalve de burgemeester zou ook diens vader om het leven zijn gebracht in zijn woning.

BEKIJK OOK
Chinese protesten over COVID-lockdowns bereiken kookpunt

Kort voor de aanval kondigde de bende Los Tequileros op sociale media zijn terugkeer naar de staat Guerrero aan, waar ook San Miguel Totolapan onderdeel van is. Guerrero geldt vanwege rivaliserende drugskartels als een van de gevaarlijkste streken in het Midden-Amerikaanse land.

Jaarlijks komen hier tienduizenden mensen door geweld om het leven.

Na de moordpartij liet het Mexicaanse ministerie van Defensie weten het leger en de marine naar de regio te sturen om de moordenaars op te sporen.