fbpx

Buitententoonstelling Birdmen uit Suriname op Jakarta International Photo Festival

GFC NIEUWSREDACTIE- JIPFest 2022 toont van 9 – 25 september de buitententoonstelling met de Surinaamse Birdmen van de Nederlandse fotograaf Jacquie Maria Wessels in het Langsat Park in Jakarta, Indonesië.

Na Griekenland, Nederland, Amerika en Suriname zijn de Surinaamse vogelmannen nu ook in Indonesië te zien.

De curatoren van JIPFest 2022 – Asep Topan, Ayos Purwoaji en Ng Swan Ti – hebben 21 fotografie- en multimediawerken uit 17 landen geselecteerd om tentoon te stellen tijdens de aankomende editie van het festival. De geselecteerde werken tonen krachtige perspectieven op het festivalthema ‘Revival’.

Birdmen

Voor de analoog gefotografeerde serie Birdmen portretteerde Wessels in Suriname en Nederland stoere Surinaamse mannen die bezeten zijn van hun zangvogeltje. De ‘gekooide vogel’ is de hoofdrolspeler in zangvogelwedstrijden. Bij deze nationale volkssport van Suriname komen mannen uit alle bevolkingsgroepen gemoedelijk samen om vreedzaam te strijden over welke vogel het beste zingt en wie de hoofdprijs wint.

Na de onafhankelijkheid van Suriname in 1975 is deze liefhebberij met de Surinamers meeverhuisd naar Nederland waardoor deze belangrijke Surinaamse cultuur ook in verschillende Nederlandse steden is opgebloeid. Stereotype mannenattributen als kleding, auto’s en motoren spelen weliswaar een belangrijke rol, maar in de fotografie van Jacquie Maria Wessels laten de mannen zich ook van een andere kant zien.

BEKIJK OOK
Twee jeugdige ontvluchte arrestanten weer in de kraag gevat, verdachten die onderdak aanboden aangehouden

Bij de fotoserie Birdmen is het fotoboek Cityscapes + Birdmen verschenen met een selectie van 160 foto’s in fullcolour welke tijdens JIPFest te zien zal zijn in de fotoboeken tentoonstelling.

Het werk van Jacquie Maria Wessels wordt wereldwijd tentoongesteld en bevindt zich in de collectie van verschillende musea, waaronder het Rijksmuseum in Amsterdam (NL), Huis Marseille – Museum voor Fotografie in Amsterdam (NL) en het Surinaams Museum in Paramaribo (SR), als wel in privécollecties.

JIPFest 2022

Het jaarlijkse Jakarta International Photo Festival (JIPFest) is het eerste internationale fotografiefestival van Indonesië en wordt georganiseerd door het PannaFoto Institute. Tijdens JIPFest 2022 geven fotografen en kunstenaars hun interpretatie op het festivalthema Revival met een kritisch geweten op milieu-, migratie- en identiteitskwesties en de urgentie waar we wereldwijd hier geconfronteerd mee worden.

Deelnemende kunstenaars: Akshay Mahajan (India), Ala Eldin Abdalla (Sudan), Antonio Perez (Spain), Chantal Pinzi (Italy), Darnia Hobson (New Zealand), Dito Yuwono, (Indonesia), Fabiola Cedillo (Ecuador), Giuseppe Cardoni (Italy), Issam Larkat (Algeria), Jacquie Maria Wessels (the Netherlands), Mao Sovanchandy (Cambodia), Meidiana Tahir (Indonesia), Michael Eko (Indonesia), Miyuki Okuyama (Japan), Mohammed Hossain (Myanmar), Olga Volondina (Russia), Paul Eis (Germany), Setyo Manggala Utama (Indonesia), Tianhu Yuan (China), Xuan Phong Le (Vietnam), Younes Mohammad (Iraq).