fbpx

BTW brengt nu al meer inkomsten in staatsas dan OB

GFC NIEUWSREDACTIE- Op een woensdag gehouden persconferentie door president Chan Santokhi, zijn er vragen gesteld over actuele onderwerpen.

Eén daarvan is de Belasting Toegevoegde Waarde (BTW), die al enige tijd voor verwarring zorgt in de samenleving.
Ten aanzien hiervan zegt het staatshoofd dat er nu reeds meer inkomsten worden geregistreerd uit BTW, in vergelijking met omzetbelasting.

Alleen zijn er in de uitvoering van deze wet nog kinderziekten. Santokhi wil dat deze snel weggewerkt worden.

De Nationale Assemblee, het Surinaamse parlement, heeft op de valreep voor de jaarwisseling vier belastingwetten goedgekeurd, waaronder de nieuwe btw-wet. Ook de Wet loon-, inkomsten- en casinobelasting zijn goedgekeurd.

De wijziging van de btw-wet is ondanks de vele twijfels en onduidelijkheden met 27 stemmen voor en 12 tegen aangenomen. De btw vervangt de huidige Wet omzetbelasting en is vanaf 1 januari 2023 ingegaan met een een btw-tarief van 10 procent.

BEKIJK OOK
Loonraad adviseert nieuw algemeen minimum uurloon tussen SRD 35 en SRD 38,50

Door de invoering van het btw gaat de Surinaamse regering werknemers compenseren met een lagere loonbelasting om de inflatie-effecten te dempen. In de loonbelasting is de belastingvrije grens voor werknemers opgetrokken naar 7500 Surinaamse dollars per maand. Ook de belastingschijven zijn aangepast.

De nieuwe en gewijzigde belastingwetten zijn van belang voor het op orde krijgen van de overheidsbegroting in 2023. De overheidsinkomsten van Suriname moeten groeien om tegemoet te komen aan de eisen van het IMF voor financiële hulp aan het Zuid-Amerikaanse land.