fbpx

Brunswijk gelooft dat Sociaal Programma regering gewenste verlichting zal brengen

GFC NIEUWSREDACTIE- De Surinaamse vicepresident Ronnie Brunswijk vertrouwt erop dat de regering met het Sociaal Programma en de aangekondigde maatregelen op de goede weg is om de gewenste verlichting te brengen in de leefomstandigheden van het Surinaamse volk.

De vp sprak bij de voortzetting van de begrotingsbehandeling donderdagmiddag in De Nationale Assemblee (DNA). Volgens hem is de regering na de bestuursovername in juni 2020 op vrijwel alle fronten van het sociaal-maatschappelijk leven geconfronteerd met een complexiteit aan problemen die dringend en acuut om een oplossing vroegen.

Brunswijk: “De regering heeft toen nationaal en internationaal naar werkbare oplossingsmodellen gezocht om land en volk te bevrijden uit het sociaal-maatschappelijk dieptepunt waarin wij door de jaren heen zijn beland. Hoezeer wij wisten dat het geen gemakkelijk traject zou worden, doch door de feiten en omstandigheden van dat moment was de regering genoodzaakt om voor de ondersteuning bij de uitvoering van haar herstelprogramma bij het IMF aan te kloppen.”

Volgens de regeringsfunctionaris is de regering vastbesloten om op basis van het gestelde programma het volk te redden van een ondergang. “In het belang daarvan dienen wij harde noten te kraken. Zeker in de afbouw van objectsubsidie. Dit zal ongetwijfeld leiden tot de toename van de kosten van levensonderhoud”, aldus de vicepresident.

Hij merkt op dat de regering tegelijkertijd ervoor zorgt dat er ondersteuning komt voor de zwakkeren in de samenleving. De groep zal middels een goed uitgewerkt systeem van subjectsubsidie geïdentificeerd en tegemoetgekomen worden.

OOK INTERESSANT
Moordverdachte in Detroit op borgtocht beschuldigd van vierde moord

De vicepresident verwees ook naar de leefomstandigheden van de mensen in het achterland, welke als onhoudbaar getypeerd kunnen worden. Naast de toename van de kosten van levensonderhoud, worden de transportkosten in het achterland volgens de regeringsfunctionaris onbetaalbaar.

Echter vertrouwt hij erop dat met het Sociaal Programma en de aangekondigde maatregelen de regering op de goede weg is om de gewenste verlichting te brengen in de leefomstandigheden van het volk. “De totale regering wenst zich in te zetten voor de ontwikkeling van het achterland en de gemeenschappen die jaren achtergesteld werden.”

De vicepresident verwijst in dit kader naar de stappen tot verbetering van het onderwijs en de gezondheidszorg; het verhogen van het welvaartsniveau; verbetering van de watervoorziening en garanderen van de veiligheid.

Verder werkt de regering ook aan het scheppen van de voorwaarden voor het opgang brengen van economische bedrijvigheid, waaronder 24 uur energievoorziening en andere infrastructurele werken. De vp sprak zijn waardering uit voor wijze waarop college het grondenrechtenvraagstuk uit de taboesfeer heeft kunnen halen en uiteindelijk voor behandeling op agenda heeft geplaatst.

Hij vroeg het parlement om bij de behandeling van de ontwerpwet Collectieve Rechten Inheemsen en Tribale Volken absoluut rekening te houden met de gevoelens en inzichten van de inheemsen en tribale gemeenschappen.