Brokopondo krijgt mining- en trainingscenter mijnbouwsector

BAUXIET 670x374mijnbouw goudwinning

GFC NIEUWSREDACTIE- Waarnemend president Ronnie Brunswijk heeft in de openbare vergadering van de Nationale Assemblee (DNA) antwoord gegeven op vragen gesteld door leden van De Nationale Assemblee.

Hij ging allereerst uitvoerig in op de cyanidekwestie die momenteel voor grote onrust zorgt binnen de gemeenschap. In het verlengde hiervan sprak hij over de samenwerking met de UNDP en andere donoren.

Brunswijk deelde het hoogste college van staat en de samenleving mee dat met behulp van de UNDP en andere donoren er reeds gewerkt wordt aan het terugbrengen van het kwikgebruik.

Door de global environment facility van de Verenigde Naties wordt vanuit de UNDP een 7-jarig project gefinancierd. De uitvoering van dit project ligt in handen van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen en het Nationaal Instituut voor Milieuonderzoek in Suriname (NIMOS).

Het doel hiervan is om de kleinschalige goudwinning te verbeteren, door de toepassing van minder vervuilende technologieën te bevorderen. Zo kunnen de negatieve invloeden op bossen, wateren en de lokale gemeenschappen worden verminderd.

OOK INTERESSANT
Amerika begint met tests op anabole steroïden onder SEALs en speciale troepen

Brunswijk deelde verder mee dat uit dit project mining- en traningcenters worden opgezet die multifunctioneel zijn. Op verschillende locaties in het binnenland zullen deze worden neergezet. Voor dit project is al apparatuur aangeschaft. In het district Brokopondo is reeds de eerste opzet gedaan.

Kleinschalige mijnbouwers kunnen op de mining- en trainingcenter kennis vergaren over deze technieken. De faciliteiten zullen niet alleen ten dienste staan voor de kleinschalige mijnbouw. Ze zullen ook dienen als forum voor verschillende stakeholders om gesprekken te voeren. Hieruit kunnen aanbiedingen voor financiële ondersteuning voortvloeien.