fbpx

Brazilië voert druk op Bolsonaro op met onderzoek, arrestatie ex-Justitieminister

GFC NIEUWSREDACTIE- De Braziliaanse autoriteiten verhogen de druk op Jair Bolsonaro met een onderzoek naar de rol van de voormalige president in rellen die de hoofdstad van het land op 8 januari op zijn kop zetten en de arrestatie van zijn minister van Justitie Anderson Torres door de federale politie.

Torres werd zaterdag gearresteerd na aankomst in Brasilia na een vakantie in de VS.

De voormalige minister, wiens arrestatie werd bevolen door rechter Alexandre de Moraes van het Hooggerechtshof, heeft elke betrokkenheid ontkend bij de aanvallen die overheidsgebouwen beschadigden en het leiderschap van de nieuwe president Luiz Inacio Lula da Silva getest.

Een dag eerder accepteerde Moraes ook een verzoek van Braziliaanse aanklagers om Bolsonaro te onderzoeken op het vermeende aanzetten tot de opstand.

BEKIJK OOK
Zeven Chinese veldarbeiders doodgeschoten in VS - minder dan 48 uur na de schietpartij op Chinees nieuwjaar

In zijn beslissing noemde de rechter een video die door Bolsonaro werd gepost en later verwijderd met complottheorieën over verkiezingsfraude, beschuldigingen die werden herhaald door demonstranten die afgelopen zondag het presidentieel paleis, het congres en de hoogste gerechtsgebouwen bestormden.

Bolsonaro werd verslagen door Lula tijdens de stemming van 30 oktober die de krapste presidentiële runoff in de recente geschiedenis van Brazilië was.

Hoewel de overwinning werd gecertificeerd door de Braziliaanse verkiezingsautoriteit en geloofwaardig werd geacht door de internationale gemeenschap, hebben de aanhangers van de voormalige president geweigerd de uitslag te accepteren en wijdverspreide protesten georganiseerd, culminerend in de opstand in Brasilia eerder deze maand.