fbpx

Brazilië roept noodsituatie volksgezondheid uit voor zieke bevolking in Amazone-gebied

GFC NIEUWSREDACTIE- President Luiz Inacio Lula da Silva bezocht zaterdag de noordelijke Braziliaanse staat Roraima nadat de regering een noodsituatie voor de volksgezondheid had uitgeroepen voor de Yanomami-bevolking in de Amazone, die lijden aan ondervoeding en ziekten zoals malaria als gevolg van illegale mijnbouw.

In de hoofdstad Boa Vista zei Lula dat de manier waarop de Yanomami worden behandeld onmenselijk is.

De onmiddellijke maatregelen die door de regering moeten worden genomen, zijn verbetering van het transport en de tewerkstelling van meer artsen en verpleegkundigen om in de regio te werken, zei hij.

Het decreet dat minister van Volksgezondheid Nisia Trindade vrijdagavond laat ondertekende, heeft geen vervaldatum en maakt het mogelijk om extra personeel aan te nemen. Het bepaalt dat het verantwoordelijke team rapporten moet publiceren over de gezondheid en het algemeen welzijn van de Indigneous-groep.

BEKIJK OOK
Russische communisten gaan op straat en eisen dat Poetin wordt afgezet

Lula richtte ook een multiministerieel comité op, te coördineren door zijn stafchef, voor een eerste periode van 90 dagen. Het regeringsteam ging naar Boa Vista omdat veel zieke Yanomami daar zijn opgenomen in gespecialiseerde ziekenhuizen.

De Yanomami leven in het grootste inheemse gebied in Brazilië, met meer dan 9 miljoen hectare (22 miljoen hectare) en een bevolking van ongeveer 30.000, in het noordelijke deel van het Amazone-regenwoud, dicht bij de grens met Venezuela.