Bouterse weet niet waar ex-minister Hoefdraad is

GFC NIEUWSREDACTIE- Oud-president Desi Bouterse zegt niet te weten waar ex-minister Gillmore Hoefdraad zich schuilhoudt.

Bouterse verscheen vorige week voor de krijgsraad waar zijn verzetzaak weer in behandeling werd genomen. Op vragen van journalisten of de verblijfplaats van Hoefdraad antwoordde Bouterse niet te weten waar hij is.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft recent 12 geëist tegen Hoefdraad, die wordt verdacht van corruptie, witwassen en overtreding van de bankwet.

De aanklager eiste ook een boete van 500.000 Surinaamse dollar of een jaar extra cel.

Het OM baseert de eis onder meer op een “doorslaggevende” verklaring van oud-vicepresident Ashwin Adhin. Volgens hem heeft Hoefdraad in juni 2019 namens de staat panden verkocht zonder dat hij daar toestemming voor had van ex-president Desi Bouterse en de ministerraad. De toestemming kwam pas na de verkoop.

De zaak van Hoefdraad is onderdeel van een grotere zaak rond de Centrale Bank van Suriname.

Daarbij zijn nog meer verdachten betrokken, zoals de vorige president van de Centrale Bank Robert van Trikt, de directeur van de Surinaamse Postspaarbank Ginmardo Kromosoeto en enkele medewerkers van de Centrale Bank.

Volgens het OM had Hoefdraad met al deze verdachten contact. De zaken van de andere verdachten zijn al in behandeling bij de rechter, maar er is nog geen sprake van een strafeis. Zij wachten het vervolg van hun zaak af in de gevangenis.

Justitie wil nog een nader onderzoek doen om te achterhalen wat het financiële belang voor Hoefdraad als persoon is geweest bij de transacties.

Op 11 maart krijgen de advocaten van de verdachte de gelegenheid te reageren op de eis van het OM.

De oud-minister is al ruim 7 maanden spoorloos.