fbpx

Bouterse vindt het opmerkelijk dat Rutte kransen gaat leggen bij Fort Zeelandia

GFC NIEUWSREDACTIE- Ex-president tevens voorzitter van de Nationale Democratische Partij (NDP), Desi Bouterse, vindt het zeer opmerkelijk dat de Nederlandse premier, Mark Rutte, vandaag een krans zal leggen bij het monument Bation Veere in Fort Zeelandia.

Dat de Surinaamse regering hieraan meewerkt, vindt Bouterse schandalig.

De ex-legerleider en hoofdverdachte in het 8-decemberzaak vroeg zich in gesprek met Cliff Limburg tijdens Bakana Tori op LIM FM af wat de bedoeling is van deze kranslegging. Bouterse vindt het uiterst misleidend dat de focus wordt gelegd op 8 december, terwijl er tijdens de Binnenlandse Oorlog in Suriname ruim 400 personen zijn gesneuveld. Waarom geen kransen leggen bij het Monument voor de Gevallenen, vraagt hij.

Tijdens de regering Bouterse 1+2 was de relatie tussen Suriname en Nederland bekoeld. Bouterse werd door Nederland tot paria verklaard en in 1999 bij verstek veroordeeld wegens drugshandel.

De Nederlandse premier heeft maandag geaccentueerd dat er geen samenwerkingsrelatie was met Suriname tijdens de politiek constellatie onder leiding van gewezen president Bouterse. “Dit heeft te maken met politiek principiële redenen. Sinds het aantreden van president Santokhi zijn de betrekkingen weer hersteld”.

BEKIJK OOK
SSB ontwikkelt Nationale Standaard “Richtlijnen voor Klantvriendelijkheid & Klantgerichtheid

Ook over de huidige vicepresident Ronnie Brunswijk heeft Nederland een bepaalde opvatting.

Vandaag houdt De Nationale Assemblee (DNA) een buitengewone openbare vergadering in verband met het bezoek van Rutte. Het is niet duidelijk of de NDP-fractie de vergadering zal bijwonen. Volgens NDP-fractieleider Rabin Parmessar zal het besluit van zijn partij vandaag duidelijk zijn.

De NDP zal vandaag kransen leggen bij het Monument voor de Gevallenen. Volgens Parmessar is dit het monument van alle personen die zijn gesneuveld in Suriname.

Rutte zal kransen leggen bij het monument Bation Veere in Fort Zeelandia en bij het monument voor de Rechten van de Mens. De NDP zal niet aanwezig zijn op deze twee locaties.