fbpx

Bolsonaro wordt mogelijk vervolgd voor inspireren Braziliaanse rel

GFC NIEUWSREDACTIE- Het Braziliaanse Hooggerechtshof zei dat er een onderzoek komt naar Jair Bolsonaro, de voormalige president van het land, voor het inspireren van de menigte die zondag de machtshallen van het land bestormde.

Een extreemrechtse menigte viel deze week het Congres, het Hooggerechtshof en de presidentiële kantoren van het land binnen.

Vrijdagavond keurde Alexandre de Moraes, een rechter van het Hooggerechtshof, een verzoek van federale aanklagers goed om Bolsonaro op te nemen in een onderzoek naar de antidemocratische rellen op 8 januari.

Moraes, die zich de afgelopen maanden heeft ontpopt als een van de machtigste – en controversieelste – figuren van het land, zei dat Bolsonaro’s eerdere ondervraging van het Braziliaanse verkiezingssysteem en zijn aanvallen op de Braziliaanse instellingen, waaronder het Hooggerechtshof, “op een zeer relevante manier kunnen hebben bijgedragen aan het optreden van criminele en terroristische daden”, waaronder de bestorming van overheidsgebouwen op zondag.

BEKIJK OOK
Enorme menigte - meer dan 100.000 - in Israël protesteert tegen Netanyahu’s wetswijzigingen

Het besluit illustreert de agressieve aanpak die de Braziliaanse autoriteiten hebben genomen als reactie op de rellen.

Terwijl de politie snel meer dan 1.000 relschoppers arresteerde, hebben de autoriteiten gezegd dat ze ook proberen de zakenmensen te vervolgen waarvan ze geloven dat ze het protest hebben helpen financieren, de veiligheidsfunctionarissen die volgens hen het geweld hebben laten ontvouwen, en nu de voormalige president die volgens hen de woede en valse overtuigingen inspireerde die de menigte voedden.