fbpx

Bij 48 jaar politieke partij BEP: De raaf als symbool van lange adem, sterke vleugels en hoge vlucht

INGEZONDEN– De politieke partij Broederschap en Eenheid in de Politiek, BEP, gedenkt op 29 april zijn 48ste levensjaar.

De BEP werd op 29 april 1973 opgericht door de jongeren van de toenmalige Progressieve Bosneger Partij PBP onder leiding van VHP-assembleelid Jarien Gadden.

De PBP-jongeren onder leiding van de heren Leidsman en Bill Pryor wilden een vernieuwing binnen hun partij die voornamelijk uit jongeren bestond, maar vonden geen gehoor bij voorzitter Gadden. Ze trokken zich terug en richtten de BEP op en kozen als partijsymbool de ara of raaf.

De oprichters van de BEP voorzagen een voorspoedige evolutie voor de BEP als politieke partij, waarbij de verwerving van zelfstandige politieke macht een krachtige stem zou opleveren in het parlement en of het regeringsbeleid van Suriname, ten faveure van de modernisering en ontwikkeling van Surinaamse burgers met een ontwikkelingsachterstand.

Ook ter consolidatie van het eeuwenoude traditioneel gezag, de bescherming van de geschiedenis en cultuur van de Bosnegers en de integratie van deze bevolkingsgroep in de Surinaamse natie.

De BEP-leiders waren Leidsman, Bill Pryor, Caprino Alendy, Celsius Waterberg en heden ten dage is Ronnie Asabina de voorzitter.

BEKIJK OOK MEER GFC NIIEUWS: De case van de Haïtianen: wel of geen sprake van mensensmokkel

Vanaf de oprichting tot heden heeft de BEP meegedaan met de democratische verkiezingen in ons land, al dan niet in combinatieverband.

Maar toch duurde het tot 1991, toen de BEP een combinatie vormde met AF, HPP, OPDA en PENDAWALIMA dat er zetels werden behaald in het Surinaamse parlement.

OOK INTERESSANT
Kinderen verwend met 150 jaar Hindoestaanse Immigratie

Sindsdien is de BEP altijd in het parlement oftewel DNA vertegenwoordigd geweest En heeft tweemaal, in 2005 tot 2010 en van 2010 tot 2012 regeringsverantwoordelijkheid gedragen.

Ook in 2015 tot 2020 was de BEP in de regering vertegenwoordigd, waarbij als wapenfeit kan worden genoemd de alomvattende historische preparatie en indiening van een initiatiefwet ter bescherming van de grondenrechten van Inheemsen en Tribalen onder leiding van ex-minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling RO, die ook ondervoorzitter is van de BEP.

Als elke andere politieke partij is de BEP geconfronteerd geworden met overlopers en zijn er ook nieuwe partijen uit de BEP ontstaan zoals ABOP, Seeka, DUS en BP 2011.

Maar de symbolische ara ondersteunt de BEP, want die werd als partijsymbool gekozen, vanwege zijn lange adem, zijn sterke vleugels, die grote afstanden kunnen afleggen, de hoge vlucht die daarbij wordt ingenomen en de overzichten en eigentijdse inzichten die daarmee gepaard gaan, zoals gelijke kansen voor de kansarmen en achtergestelden, om Suriname te helpen vormen tot een voorspoedige en welvarende natie, waar het voor alle burgers goed toeven is omdat niet alleen de mensenrechten worden gerespecteerd, maar ook die van Moeder Natuur en die van de na te volgen generaties.

In het kader van haar jaardag houdt de partij op 29 april een persconferentie.

Mediateam BEP