GFC NIEUWSREDACTIE- President Joe Biden van de VS sprak maandag met de Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva, een dag nadat rechtse aanhangers van de afgezette ex-president Jair Bolsonaro het presidentiële paleis, het Hooggerechtshof en het wetgevende orgaan van Brazilië hadden bestormd.
Het was een chaotisch tafereel dat enkele uren duurde en eindigde in duizenden arrestaties.
Het Witte Huis bevestigde het telefoontje maandagmiddag en even later werd een gezamenlijke verklaring van de twee Amerikaanse leiders vrijgegeven.
“President Biden bracht de niet-aflatende steun van de Verenigde Staten over voor de Braziliaanse democratie en voor de vrije wil van het Braziliaanse volk, zoals uitgedrukt in de recente presidentsverkiezingen van Brazilië, die president Lula won”, aldus de gezamenlijke verklaring.
Het vervolgde: “President Biden veroordeelde het geweld en de aanval op democratische instellingen en op de vreedzame overdracht van de macht. De twee leiders beloofden nauw samen te werken aan de problemen waarmee de Verenigde Staten en Brazilië worden geconfronteerd, waaronder klimaatverandering, economische ontwikkeling en vrede en veiligheid.
De verklaring eindigde met het nieuws dat Lula een uitnodiging had geaccepteerd om Biden begin volgende maand in het Witte Huis te bezoeken.
Het gesprek tussen de twee leiders komt op het moment dat wordt gespeculeerd dat de Braziliaanse regering kan aandringen op de uitlevering van Bolsonaro, die naar Florida vluchtte toen zijn heerschappij eindigde om juridische uitdagingen te vermijden.
Bolsonaro wordt beschuldigd van het aanwakkeren van de protesten die zondag de zetel van de Braziliaanse burgerregering overweldigden, zelfs als hij in wezen in ballingschap blijft; het was niet duidelijk wat het precieze doel van de aanval was, aangezien de heer Lula op dat moment niet in het paleis was, de wetgevende macht niet in zitting was en de machtsoverdracht een week eerder had plaatsgevonden.
Het Witte Huis bevestigde eerder op de dag dat de VS nog geen officieel verzoek om uitlevering van Bolsonaro hadden ontvangen, hoewel dat uiteraard zou kunnen veranderen als de laatste formeel wordt aangeklaagd door een Braziliaanse rechtbank.
“We hebben tot nu toe geen officiële verzoeken van de Braziliaanse regering ontvangen met betrekking tot Bolsonaro”, zei nationaal veiligheidsadviseur Jake Sullivan tegen verslaggevers.
Bolsonaro stond bekend als een bondgenoot van voormalig president Donald Trump, waardoor de gelijkenissen met 6 januari tijdens de aanval van zondag des te duidelijker werden.
Bolsonaro heeft publiekelijk gereageerd op de poging van zijn aanhangers om de wetgevende macht en andere overheidsgebouwen te bestormen en noemde het incident van zondag een “invasie” van openbare gebouwen die niet door de wet werden beschermd, zelfs toen zijn aanhangers een vermeende dictatuur veroordeelden toen ze in drommen werden gearresteerd en na de rellen uit beperkte gebieden werden gehaald.
S. Gallant maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com