GFC NIEUWSREDACTIE- De vicevoorzitter van De Nationale Assemblee (DNA) in Suriname, Dew Sharman, heeft aangegeven dat de leiding van DNA een agenda heeft samengesteld voor de belangrijkste wetten voor de komende drie maanden.
Hij geeft aan dat er een zware agenda ligt voor de regering en DNA. Zorgwekkend is zijn opmerking dat het kiesstelsel misschien nog niet op de agenda komt. Volgens Sharman is de kiesregeling een veel omvattende wet die verstrekkende gevolgen heeft voor de samenleving.
Instelling commissie Evaluatie / Herziening Grondwet en Kiesstelsel
Het DNA-lid Sharman gaat volgens critici hierbij voorbij aan het Regeerakkoord 2020-2025. Vanuit de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) is vaker gememoreerd dat er minder dan de helft van de prioriteitsacties van de regering welke al in de eerste 9 maanden zouden worden uitgevoerd ook daadwerkelijk gerealiseerd zijn.
De 4 coalitieleiders hebben plechtig het Regeerakkoord 2020-2025 ondertekend op 14 juli 2020, met de tekst: “De coalitiepartijen verklaren het eens te zijn met de bovengenoemde uitgangspunten, de hoofdlijnen van het beleid en de prioriteitsacties”.
Nummer 20 van deze prioriteitsactie is: “Instelling commissie evaluatie en, indien noodzakelijk, herziening van de Grondwet en het kiesstelsel. Het eindproduct zal in een referendum aan het Surinaamse Volk worden voorgelegd”.
Aangezien de regering haar Regeerakkoord zelf niet serieus heeft genomen, is er een burger naar het Constitutioneel Hof gegaan. Ondanks bedreigingen vanuit de coalitie geuit aan de advocaat Serena Essed en aan het Constitutioneel Hof over een eventuele wijziging van de kiesregeling heeft het Hof de kiesregeling onverbindend verklaard.
“Als je op één moment plechtig belooft dat er een Grondwetscommissie binnen 9 maanden zal komen en eventueel de kiesregeling moet worden gewijzigd en dat het volk in een Referendum zal mogen beslissen hierover, dan moet je jezelf en je partners daaraan houden,” wordt aangevoerd.
DNA had en heeft nog steeds als taak om toe te zien dat de regering zich aan haar afspraken houdt. “Wij rekenen er dan ook op dat de 51 assembleeleden hun verantwoordelijkheid nemen en de regering publiekelijk ter verantwoording roepen voor een efficiënte wijziging van grondwet en kiesregeling, conform het gezamenlijk Regeerakkoord 2020-2025, waarover door de bevolking in een Referendum kan worden beslist.”
S. Gallant maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com