Bewoners Brokopondo vragen bemiddeling vp in kwestie Rosebel

GFC NIEUWSREDACTIE- Al enkele dagen is de spanning tussen bewoners van Brokopondo die werkzaam zijn bij Rosebel Goldmines en hun werkgever opgelopen.

Om tot een oplossing te komen, heeft een deel dinsdag een petitie aan vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk aangeboden.

Volgens Finkie Urreriek, die namens de werknemers de petitie overhandigde, is de multinational de afspraken zoals omschreven in het werkcontract niet nagekomen.

Zo zijn dorpelingen die werkzaam zijn bij het bedrijf anderhalve week geleden gemeld dat ze voor een periode van twee weken op het terrein van het bedrijf moeten slapen.

Dit zorgt ervoor dat vrouwelijke werknemers minderjarige kinderen zonder degelijke oppas gedurende deze periode moeten achterlaten met alle gevolgen van dien.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Alleenstaande moeder steelt voedsel om dochter die lijdt aan anorexia te voeden

Ook verkeert de rijweg naar Nieuw Koffiekamp in een slechte staat. De weg was van 28 tot en met 30 april gebarricadeerd.

Enkele eisen van de bewoners zijn dat:

– de weg naar Nieuw Koffiekamp gerehabiliteerd wordt
– het werkcontract door het bedrijf wordt nageleefd
– de werknemers niet zonder duidelijke reden worden ontslagen
– nazorg voor familieleden van de dorpeling die in 2019 doodgeschoten was, zoals beloofd plaatsvindt.
– het bedrijf in duurzame projecten voor het district investeert.

Finkie geeft aan dat ondanks alle pogingen van de vakbond, de districtscommissaris en het traditioneel gezag om tot een vergelijk te komen het bedrijf bij haar standpunt is gebleven.

De bewoners hebben op uitnodiging van de vp de petitie thuis bij hem aangeboden. Brunswijk geeft aan aandacht te hebben voor de problemen van de bewoners.

Deze zullen integraal binnen de regeringstop worden besproken.

De regering zal samen met de multinational trachten om tot een compromis te komen, meldt het Directoraat Volkscommunicatie.

Overige berichten