Berichten over eerste dode door vervuild water te Brokopondo gaan viraal op social media

mogelijke dode door vervuild water brokopondo

GFC NIEUWSREDACTIE- In Suriname gaat een bericht over een mogelijke eerste dode als gevolg van vervuild water in Brokopondo viraal op social meida.

Het bericht werd geplaatst door activiste Maisha Neus. Volgens haar gaat het om een minderjarig kind in Brokopondo dat is overleden na het drinken van water uit dit gebied.

De autoriteiten hebben nog niet gereageerd op dit bericht.

Dinsdag deelde waarnemend president Ronnie Brunswijk het parlement mee dat het drinkwater in Brokopondo veilig is. HIJ benadrukte dat er geen cyanide in het stuwmeer is aangetroffen en dat eerdere mededeling over een hoge cyanide waarde in het water van het meer een misverstand was tussen het Nationaal Instituut voor Milieuonderzoek in Suriname (NIMOS) en de commissie Ordening Kleinschalige Goudsector.

“Er is tot nu toe geen cyanide in het meer aangetroffen. De eerste twee samples zijn in een mijn genomen waar cyanide houdende producten worden opgeslagen en niet in het meer”, legde Brunswijk uit.

OOK INTERESSANT
President Santokhi's belofte van ontwikkeling met olie-inkomsten: inspiratie of dode mus?

Hij zei dat voor de drinkwatervoorziening in Brokopondo er op twee locaties gebruik wordt gemaakt van water uit het meer. Het water wordt door SWM gezuiverd en gedistribueerd voor de gemeenschap.

Foto: Deze foto wordt gedeeld op social media van een minderjarig kind dat mogelijk is overleden na het drinken van vervuild water in het Brokopondo-gebied)