Met de officiële opening van het Centraal Resocialisatiecentrum is een belangrijke mijlpaal bereikt in de modernisering van het Surinaamse gevangeniswezen en de resocialisatie van gedetineerden.
Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie (JusPol) opende het centrum op maandag 28 april samen met Joyce Pane Alfaisi, hoofd van het Korps Penitentiaire Ambtenaren (KPA), en Toon Molleman, Divisiedirecteur Gevangeniswezen en Vreemdelingenbewaring van het Nederlandse ministerie van Justitie en Veiligheid.
Het nieuwe centrum, gevestigd aan de Welgedacht A-weg, zal dienen als centraal coördinatiepunt voor verschillende programma’s die gericht zijn op de voorbereiding van gedetineerden op een succesvolle terugkeer in de samenleving.
Aansluitend aan de opening vond in het Lallarookhgebouw een symposium plaats rond het thema “De Noodzaak van Resocialisatie binnen de Surinaamse Gevangenissen”.
Dit symposium markeerde de afronding van een samenwerkingsproject tussen Suriname en Nederland, dat mede mogelijk werd gemaakt door financiering uit het Makandra Fonds.
Binnen dit project is gewerkt aan de verdere professionalisering van Surinaamse penitentiaire ambtenaren en aan de ontwikkeling van betere begeleidingstrajecten voor gedetineerden.
In zijn toespraak onderstreepte minister Amoksi dat resocialisatie meer is dan alleen het voorbereiden op vrijlating. “Gedetineerden verdienen een tweede kans.
Via trajecten waarin ze vaardigheden ontwikkelen en persoonlijke begeleiding krijgen, kunnen ze zich beter herintegreren in de maatschappij,” aldus de minister.
Hij wees op het belang van een veelzijdige aanpak waarin ook aandacht is voor psychologische ondersteuning, financiële planning, stageplaatsen en agressiebeheersing. De samenwerking met bedrijven, maatschappelijke organisaties en andere partners is daarbij van groot belang.
Een opvallend onderdeel van het project was de samenwerking met de Penitentiaire Inrichting Lelystad in Nederland. Deze uitwisseling, eveneens ondersteund door het Makandra Fonds, heeft Surinaamse penitentiaire medewerkers praktische kennis en ervaring opgeleverd voor het effectief begeleiden van resocialisatietrajecten.
Hoewel het Makandra-project formeel is afgerond, benadrukten betrokkenen dat de samenwerking tussen Suriname en Nederland zal worden voortgezet om verdere vooruitgang te boeken op het gebied van resocialisatie.
Tijdens het symposium werd uitgebreid stilgestaan bij de uitdagingen waarmee ex-gedetineerden te maken krijgen, zoals het vinden van werk en het herstellen van sociale relaties.
Amoksi benadrukte dat het overwinnen van vooroordelen en het bieden van eerlijke kansen essentieel is voor een succesvolle herstart in de samenleving.

M.P. Wong maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com of direct via WhatsApp.