fbpx

Bedrijfsleven kan toegenomen kosten door nieuw minimum uurloon niet dragen

GFC NIEUWSREDACTIE- De Vereniging van Surinaams Bedrijfsleven (VSB) en de Associatie van Surinaamse Fabrikanten (ASFA) hebben tijdens een spoedonderhoud met de minister van Financiën en Planning en Arbeid Werkgelegenheid en Jeugdzaken en een delegatie van andere ministers duidelijk laten weten dat het bedrijfsleven niet in staat is om het nieuw minimum uurloon te dragen.

De implementatie van het besluit van de Regeringsraad, genomen op 8 februari, om het Algemeen Minimumloon vast te stellen op SRD 38,50 per uur is daarom aangehouden.

De minister van Arbeid zal de Raad van Ministers informeren dat het bedrijfsleven bezorgdheid heeft geuit, en dat de effecten van het nieuwe minimum uurloon op de totale bedrijfsvoeringen niet goed zijn ingeschat, welke bij de KMO’s desastreuze gevolgen zal hebben (bedrijfsleven kan de toegenomen kosten niet dragen). Deze en andere kostenverhogende maatregelen zijn alleen maar zinvol, als onderdeel van een samenhangend pakket.

OOK INTERESSANT
Grote armoede en gebrek aan voedsel in Trio-gebied

Als resultaat een vervolg onderhoud op 13 februari met de minister van AWJ ziet de VSB graag het volgende:

De implementatie van het minimum uurloon zal in 2 stappen gebeuren, te weten 1 maart en 1 juni/juli.

De eerste stap is naar SRD 30, en tweede eindigde bij SRD 35.

De minister van Arbeid Werkgelegenheid & Jeugdzaken zal woensdag zijn bevindingen, vastgelegd in een Raadsvoorstel presenteren aan de Regeringsraad ter besluitvorming.

Hierna zal onmiddellijk tot implementatie worden overgegaan door het opmaken van een beschikking om vervolgens over te gaan tot publicatie in het Staatsblad.