Baitali voert proefproject uit aan de Gompertstraat

GFC NIEUWSREDACTIE- Samen met het Ingenieursbureau Icarus Geo en Argos Suriname is Baitali Group een partnerschap aangegaan om een nieuw product op de Surinaamse markt te brengen, genaamd Geocell Reinforced Concrete (GRC).

Dit product moet ervoor gaan zorgen dat de wegen in Suriname verstevigd worden en beter bestand zijn tegen water.
Om de toegevoegde waarde van dit product aan te tonen, voert het bedrijf samen met de partners een proefproject uit aan de Gompertstraat. Dit onder supervisie van het ministerie van Openbare Werken.

Shayer Nijman, Head of Engineering van Baitali Group N.V., zegt dat het gaat om een duurzaam product, een combinatie van geocell en beton, die beschouwd mag worden als gewapend beton.

Nijman geeft aan dat de Gompertstraat en meerdere wegen in Suriname te maken hebben met wateroverlast, enerzijds vanwege het weer en anderzijds vanwege de gebrekkige infrastructuur.

Hierdoor komen de straten vaak in een deplorabele staat te verkeren en de methode om dat op te lossen is vaak met patch-werk en asfalt. Asfalt is naar zijn zeggen een heel goed product, maar dat is niet zo goed bestand tegen wateroverlast.

OOK INTERESSANT
Regering focust op behalen doelen in tweede helft regeerperiode

“Met dit product willen we aantonen dat op dit soort wegen, die langdurig onder water lopen, je toch een duurzame oplossing kan bedenken. Ook wanneer je geen toereikend budget hebt voor het oplossen van de ontwateringsvoorzieningen”, legt Nijman uit.

Het proefproject is op 27 juli gestart met mobilisatie. Het betreft het weggedeelte van de Gompertstraat tussen de Rembrandt- en de Picassostraat dat in deplorabele staat verkeerde.

Allereerst is de bestaande oude asfaltlaag verwijderd en daaronder is het bestaande zandbed geprofileerd en op hoogte gebracht.

Na het op hoogte brengen en het verdichten hiervan, zijn er geocells aangebracht, een zwart kunststofproduct.
Vervolgens is het beton gestort, verder gedrild en netjes afgewerkt. “Het beton zal bij verharding grijzer worden en eruitzien net als wat je op de Wijdenboschbrug en op de Coppenamebrug ziet. Dat is wat het eindproduct gaat worden”, zegt Sergio Tjin Wong Joe, Chief Technical Officer IRACUS.

Volgens de technici zullen de cellen van de geocell via het beton zichtbaar zijn. “Dat is helemaal de bedoeling. Die geocell functioneert als een bewapening, een traditioneel gewapend beton. Het is een heel dure toepassing, maar is helemaal bestand tegen water”, benadrukt Tjin Wong Joe.

OOK INTERESSANT
Politie van Albina doet inval bij woning vermoedelijke roversbende in Papatam

Voor deze proeffase hebben de partners alle kosten zelf gedekt.

Indien de overheid overtuigd is van dit project en het product goed vindt, zijn de bedrijven bereid om dit voor de overheid landelijk te gaan uitvoeren.