Baggeren Surinamerivier start binnenkort

GFC NIEUWSREDACTIE- Minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken (OW) geeft aan dat het belangrijk is om de Suriname rivier te baggeren, omdat het al een tijd zo is dat onze vaargeul niet meer voldoet aan de diepte die vereist is om boten met goederen op een efficiënte manier binnen te halen.

Het baggeren is volgens de bewindsman van eminent belang. “Op deze manier verwachten we dat meer vracht naar binnen en buiten Suriname kan voor een goedkopere prijs”. Ook de uitbreiding van onder anderen de olie-industrie kan zorgen voor een gigantische ontwikkeling.

Het baggerproject was vanwege financiële reden voor een bepaald periode stop gezet. De regering kon de hoge schulden niet betalen en op een gegeven moment kon het bedrijf China Harbour dat met de werkzaamheden belast was ook niet opdraaien voor de financiën. Zo is begin november 2020 besloten het project stop te zetten.

Het nieuw baggerproject kan weer van start gaan indien het ministerie een investeerder vindt die bereid is om met de werkzaamheden alvast te beginnen en achteraf na enkele maanden de betalingen te ontvangen.

Op 30 november 2020 hebben acht bedrijven middels aanbesteding met pre-selectie hun interesse getoond en hieruit zijn vijf bedrijven geselecteerd die voldoen aan alle eisen om verder te gaan in het traject onder de zelfde omstandigheden.

Na inlichtingen en verduidelijkingen heeft op 5 maart 2021 de inschrijving plaats gevonden en hebben drie Nederlandse bedrijven finaal mee gedaan. Uit deze drie bedrijven zal een gekozen worden op basis van beste technische en financiële mogelijkheden.

Het ministerie van Openbare Werken hoopt de overeenkomst onder de afgesproken voorwaarden binnenkort te kunnen sluiten om medio mei 2021 het baggerwerk aan te vangen, aldus de bewindsman.

Er zal gestart worden met het baggeren tot een diepte van 4.5m en als dit succesvol is zullen er gelijk afspraken worden gemaakt voor het baggeren tot een diepte van 5.5m. Het ministerie kan met het zelfde bedrijf aan wie het werk gegund wordt verder gaan voor het baggeren tot een diepte van 5.5m of een her-aanbesteding houden.

In 2021 zullen de discussies opnieuw worden gevoerd over de volgende diepte voor de komende jaren, zodat in 2022 de voorbereidingen voor de nieuwe diepte kan starten. Het bedrijf dat aangetrokken wordt voor het project zal een contract van maximaal twee jaren tekenen voor het baggeren en onderhouden hiervan.

Volgens het staatsbesluit zal elke boot die binnen komt ongeacht de herkomst een vergoeding van US$ 6.25 per 1000 kg betalen. In dit nieuw bagger project zal het bedrijf door deze inning betaald worden. Dus zodra de diepte van 4.5m bereikt is, zal de Maritieme Autoriteit Suriname (MAS) de volgende dag gelijk beginnen met het innen van de vergoeding.

Met deze inning zal de schuld van het nieuwe bagger project afgelost worden, daarnaast ook de schuld van het oud project, de consultants en alle andere dienstverleners.

Overige berichten