Algemene Politieke Beschouwingen afgesloten met motie

GFC NIEUWSREDACTIE- De Nationale Assemblee (DNA) in Suriname heeft de Algemene Politieke Beschouwingen op 11 november afgesloten met de indiening van een motie.

Er is één motie ingediend door de coalitie en voorgelezen door het lid Cheryl Dijksteel. De motie is aangenomen met 28 stemmen vóór en 10 tegen.

In de motie wordt de regering opgeroepen om onder andere de nodige hervormingen door te voeren binnen het ministerie van Financiën en Planning bij de belastingen, de douane, het begrotingsproces, het beheer van staatsmiddelen, dataverzameling, het Bureau voor de Staatsschuld, het CLAD en de rekenkamer.

Parlementsvoorzitter Marinus Bee heeft de regering gefeliciteerd met de ondersteuning vanuit het parlement. Hij roept de regering op de kritische aantekeningen in de motie ook mee te nemen.

President Chandrikapersad Santokhie zegt dat er is geluisterd naar het parlement tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen. “We gaan al de zaken meenemen en zetten op agenda van de regering”, aldus het staatshoofd.

Namens de NDP-fractie – die tegen de motie stemde- zei Stephen Tsang dat de motie het falende beleid van de regering ondersteund. Het faciliteren van friends & family gaat gewoon door. Nevenfuncties voor ministers worden niet als belemmering gezien.

De NDP-fractie is ook niet tevreden over de wijze waarop de kwestie Sranan TV en de Communicatiedienst Suriname wordt afgehandeld. In eerste instantie werd gedaan alsof er niks aan de hand is. Na een gesprek met onder andere Assembleelid Melvin Bouva heeft de president besloten dat er een grondig onderzoek wordt ingesteld.

Tsang voerde aan dat de directeur van de Communicatiedienst Suriname gedurende het onderzoek op non-actief gesteld zou moeten worden. Het volk wordt verarmd door de vele verhogingen. Het wanbeleid moet volgens Tsang omgebogen worden.

BEP-fractieleider Ronny Asabina voerde aan dat de regering middelen verkrijgt door het volk uit te melken. Er is geen rek meer. Asabina vraagt zich af hoe er sprake kan zijn van prudent beleid, terwijl de productiviteit niet is toegenomen, er geen banen worden gecreëerd, ondernemers niet tevreden zijn, familie en vrienden worden gefaciliteerd. De overwegingen en de besluiten bijten elkaar. Het beleid moet worden omgegooid. De BEP kan niet achter de motie staan, maar heeft ook niet tegen gestemd.