Aftrap Makandra project voor kustbeheer en stedelijke veerkracht

Makandra-project-01-480x320

De kick-off van het Makandra Project “Coastal Management and Urban Resilience” heeft recentelijk plaatsgevonden in Suriname.

Onder de aanwezigen bevonden zich de plaatsvervangend ambassadeur van Nederland, vertegenwoordigers van Deltares en minister Nurmohamed van Openbare Werken (OW).

“Het Makandra programma is een programma tussen government en government, het gaat om een samenwerking tussen Surinaamse en Nederlandse overheidsinstellingen op diverse gebieden, zoals justitie keten, klimaat, water, defensie, politie en nog veel meer”, gaf de Nederlandse ambassadeur aan.

Het doel van deze samenwerking is het voeren van gesprekken, om zodoende kennis uit te wisselen en gezamenlijk tot oplossingen te komen. Oplossingen die van belang zijn voor zowel Suriname als Nederland.

“Ook in Nederland hebben wij te kampen met problemen, zoals te veel droogte, te weinig water en drinkwater. Dit zijn allemaal problemen die samenhangen en hierbij geïntegreerde oplossingen nodig zijn”, aldus de plaatsvervangend ambassadeur, Michiel Bierkens.

“In Surinaamse termen betekent makandra ‘samen’, dat is de kern van dit programma. In deze gaat het om kennisuitwisseling met betrekking tot drie thema’s, namelijk water, bodem en klimaat. Ons hele leven zijn wij afhankelijk van water, maar er zou ook gekeken moeten worden naar de mate waarin we dan toegang hebben tot water”, zegt Satish Mohan, waarnemend directeur Civieltechnische Werken.

Hij geeft verder aan dat we moeten nagaan of we in de toekomst evenveel toegang zullen hebben tot water. Nagenoeg al onze economische activiteiten zijn verbonden aan de bodem. Verder moet er gekeken worden naar de impact van het klimaat in andere landen.

“Zoals eerder aangehaald gaat het hierbij om een samenwerking tussen overheid en overheid, maar niet alleen overheid, ook mensen die deskundig zijn worden aangetrokken, zoals bedrijven en NGO’s die allemaal een specifieke deskundigheid gaan bespreken”, geeft directeur Mohan te kennen.

“Voor Suriname zijn de voornoemde thema’s zeer belangrijk. De focus ligt op de nationale en internationale samenwerking te verruimen”, stelt minister Nurmohamed. Op dit gebied wordt er al actief gewerkt, vanwege de effecten van onder andere het klimaat.

Er zal een aanvang worden gemaakt met de eerste fase en als er successen worden geboekt, zal er volgens de bewindsman uitgekeken worden naar de tweede en derde fase.