fbpx

Afschuwelijk dat Rutte kransen legt bij Fort Zeelandia voor 8-decembermoorden, het epicentrum van de Nederlandse slavernij

INGEZONDEN– Vol afschuw heb ik de beelden bekeken van de Nederlandse premier, Mark Rutte, die samen met president Chandrikapersad Santokhi, kransen legden bij Bastion Veere in Fort Zeelandia, de plek waar op 8 december 1982 vijftien personen zijn doodgeschoten.

Zonder het 8-decembermoorden te bagatelliseren en de nabestaanden een natrap te willen geven, vond ik die hele show afschuwelijk en wordt hiermee de vurige en bijna emotionele toespraak van Rutte in het Surinaams parlement tenietgedaan.

In hun haast om de ex-president van Suriname tevens gewezen legerleider en couppleger Desi Bouterse te tonen dat de banden tussen Suriname en Nederland hersteld zijn, is men volledig voorbijgegaan aan de donkere geschiedenis die kort daarvoor zelf door Rutte werd bekritiseerd en als onmenselijk bestempeld.

Rutte en Santokhi gaan braaf kransen leggen bij Bastion Veere om de slachtoffers van de 8-decembermoorden te herdenken, maar vergeten dat diezelfde plek, het Fort Zeelandia, ruim zes generaties terug het epicentrum is geweest van de Nederlandse slavernij in het Caribisch gebied.

BEKIJK OOK
Basis- en VOJ-scholen starten maandag, VOS-scholen donderdag

Het was zeer opmerkelijk dat Santokhi in zijn toespraak dinsdag in het parlement geen woord heeft gerept over het slavernijverleden en de rol die Nederland daarbij heeft gespeeld.

Tijdens de slavernij zijn honderdduizenden mensen als slaaf verkocht, verhandeld, mishandeld, verkracht, gemuteerd en vermoord! Mensen zijn niet alleen doodgeschoten, maar gemarteld en gemuteerd. Is dat geen krans waard?

Heel hypocriet is het overgekomen dat de vader des vaderlands daarover geen woord rept, maar de Nederlandse premier, wiens land verantwoordelijk is voor zoveel leed, de ruimte biedt om de samenleving verder te verdelen.

Hoe nauw neemt de president en zijn politieke organisatie de VHP de nakomelingen van de tot slaafgemaakten?

Het zou de president sieren zich boven partijen te stellen en zich niet zo nederig op te stellen naar Nederland. Suriname is overigens onafhankelijk.

J. Boendhie

DISCLAIMER: Publicatie van ingezonden stukken houdt niet in dat de GFC Nieuwsredactie het eens is met de inhoud