Advocaten Hoefdraad pleiten voor vrijspraak

GFC NIEUWSREDACTIE- De advocaten van ex-minister Gillmore Hoefdraad hebben donderdag in hun pleidooi gehouden gevraagd om hem integraal vrij te spreken.

Op 4 februari hield de openbare aanklager zijn requisitoir en werd 12 jaar geëist tegen Hoefdraad.

De raadslieden Murwin Dubois en Irene Lalji zijn van mening dat er geen bewijzen zijn geleverd ten aanzien van de ten laste gelegde feiten. Op 1 april komt het OM weer aan het woord.

Hoefdraad wordt onder meer verdacht van oplichting, verduistering en het overtreden van de anti-corruptiewet. Hij zou de inkomsten van royalty’s op goud hebben misbruikt. Ook loopt er fraudezaak tegen Hoefdraad, die als minister van Financiën zeventien overheidspanden voor meer dan 100 miljoen euro zou hebben verkocht aan de Centrale Bank van Suriname.

Tegen Hoefdraad werd daarom het afgelopen jaar een uitreisverbod opgelegd. Tóch wist hij het land uit te komen. Hij werd voor het laatst gezien in buurland Guyana, maar is sindsdien niet meer gezien.

Volgens minister Kenneth Amoksi van Justitie & Politie is er geen politieke onwil om de ex-minister op te sporen. Als beschermer van de staat wordt alles in het werk gesteld om elke verdachte die voortvluchtig is aan te houden.
Amoksi gaat de procureur-generaal vragen wat de stand van zaken is met betrekking tot de signalering via Interpol.

Overige berichten