fbpx

Activist Stephano ‘Pakittow’ Biervliet wordt mogelijk aangeklaagd voor poging tot doodslag

GFC NIEUWSREDACTIE- De Surinaamse activist, Stephano ‘Pakittow’ Biervliet, wordt mogelijk aangeklaagd voor poging tot doodslag.

Biervliet, die wordt gezien als de leider van de protestactie van vrijdag in Paramaribo die volledig uit de hand liep, wordt vandaag voorgeleid bij de rechter-commissaris.

Biervliet zit sinds zaterdag vast, nadat hij zich vrijwillig aanmeldde bij de politie. Eerder zei de regering dat alle personen die hebben opgeroepen tot het voeren van acties vrijdag zullen worden opgeroepen voor verhoor.

“De regering heeft een speciale Task Force ingesteld, die tot taak heeft zo spoedig als mogelijk degenen die verantwoordelijk zijn voor deze acties op te sporen, in te rekenen en aan de justitiële autoriteiten over te dragen. Ook de leiders van deze protestacties zullen opgeroepen worden voor verhoor.”

Ondertussen zijn meer dan 100 personen aangehouden en ruim een kwart daarvan in verzekering gesteld. Het is nog niet duidelijk wat Biervliet ten laste is gelegd. Hij is wel de persoon die opdracht gaf aan de chauffeur van de soundtruck om richting het kabinet van de president rijden, terwijl de weg werd geblokkeerd door de Mobiele Eenheid (ME) van de politie en militairen.

BEKIJK OOK
Nieuwe bustarieven circuleren op social media, stadsrit 12,50 en PL 18,50 SRD

De chauffeur van de soundtruck is eerder aangehouden en in verzekering gesteld. Hij is aangeklaagd voor poging tot doodslag, zware mishandeling en mishandeling.

Op beelden is te zien en te horen dat Biervliet de demonstranten oproept om naar voren te gaan om de linie van de ME te doorbreken. Ook de bestuurder van de soundtruck wordt opgedragen naar voren te rijden.

Op een bepaald moment staat de truck heel dicht op de ME. De aanwezige ME loste daarbij schoten in de lucht om erger te voorkomen. Uiteindelijk is geschoten op de banden van de soundtruck en werd de chauffeur afgevoerd.

In een verklaring zei Biervliet zaterdag dat ze bedreigd zijn door onbekende gemaskeerde mannen om door te rijden. Hij zegt niet te weten wie die mannen zijn. Ze roken naar alcohol en zeiden dat zij bepaalden wat er moest gebeuren. Anders zou zijn chauffeur worden vermoord. “Rij a MPP bus”, werd geroepen door een van de mannen”, zei Biervliet.