Bepaalde vrouwen in Suriname zitten vast in een relatie waarin ze al lang niet meer gelukkig zijn. Niet omdat ze hun partner nog liefhebben, maar omdat ze simpelweg geen kant op kunnen.
Volgens lifestylecommentator Patricia Wong is financiële afhankelijkheid één van de belangrijkste redenen waarom deze vrouwen blijven ondanks een diep verlangen om weg te gaan.
In gesprekken binnen haar eigen omgeving hoort Wong regelmatig schrijnende verhalen.
Vrouwen die toegeven dat ze allang hun koffers zouden hebben gepakt als ze het geld hadden om zelfstandig verder te gaan.
Vooral moeders met jonge kinderen voelen zich gevangen. Hun salaris is vaak net genoeg om te overleven, maar lang niet voldoende om een woning te huren én hun kinderen van alles te voorzien.
Sommigen denken eraan om terug te keren naar hun ouderlijk huis, samen met hun kinderen. Maar die optie wordt vaak toch van tafel geveegd.
Ouders hebben zelf weinig ruimte of willen de spanningen niet opnieuw in huis halen. Ook speelt trots mee: het voelt als een stap terug, alsof ze gefaald hebben.
In veel gevallen besluiten vrouwen dan maar te blijven. Ze verdragen de spanningen, slikken hun verdriet in en houden de schijn op voor de buitenwereld.
Pas wanneer het thuis echt uit de hand loopt, bijvoorbeeld door verbale of fysieke escalaties, zien ze geen andere keus meer dan weggaan met alle onzekerheden van dien.
Wong vindt dat deze stille worsteling meer aandacht verdient.
“Dit gebeurt elke dag in Suriname. Het is tijd dat we hier openlijk over praten. Geen vrouw zou in een liefdeloze relatie moeten blijven omdat ze geen geld heeft om weg te komen”, zegt ze aan GFC Nieuws Lifestyle.
Foto ter illustratie.

Jennifer is hoofdredacteur bij GFC Nieuws.
Contact: jennifer@gfcnieuws.com of WhatsApp.