Een tragisch incident tussen twee ex-partners heeft opnieuw pijnlijk duidelijk gemaakt hoe kwetsbaar mensen kunnen zijn wanneer relaties ontsporen.
De vrouw ligt zwaargewond in het ziekenhuis. De man – haar ex-partner – is overleden door zelfdoding. Het is een triest en aangrijpend verhaal, dat het Surinaamse publiek beroert. En terecht.
De exacte toedracht van dit incident wordt nog onderzocht, en UMA zal zich niet mengen in de schuldvraag of speculatie over wat er is voorgevallen.
Wij geloven dat het niet alleen gaat om wat er is gebeurd, maar vooral waarom dit soort situaties steeds opnieuw uit de hand lopen, soms met de dood tot gevolg.
Wat wij zien, horen en voelen in de samenleving, is een patroon van signalen die te vaak worden genegeerd. Relaties waarin de liefde overgaat in frustratie, controle, dreiging, emotioneel geweld of wantrouwen.
Ex-partners die geen rust krijgen. Ouders die hun kinderen niet meer kunnen zien. Mishandeling die wordt doodgezwegen. Boosheid die zich opstapelt totdat er geen woorden meer over zijn – alleen wapens of daden.
UMA stelt vast:
– Er is te weinig psycho-sociale hulp en relatiebegeleiding voor mensen die in toxische, destructieve of gewelddadige relaties zitten — ook na beëindiging van de relatie.
– Er is een gebrek aan laagdrempelige de-escalatieprogramma’s en time-out begeleiding, voor zowel vrouwen als mannen die vastlopen in woede, teleurstelling of wanhoop.
– De schaamte en het taboe om hulp te zoeken is nog te groot. Slachtoffers, maar ook daders, vrezen vaak stigmatisering of worden niet serieus genomen.
Als samenleving zijn we vaak te laat. We luisteren pas als het schreeuwt. We kijken pas als het bloedt. We helpen pas als er al schade is. Maar wanneer liefde omslaat in oorlog, moeten we eerder durven ingrijpen.
UMA roept op tot:
– Een nationaal noodplan voor partnergeweld, met aandacht voor psychische hulp, bemiddeling en bescherming van zowel slachtoffers als risicovolle daders.
– Relatie-educatie op scholen en in buurten – om jongeren te leren hoe gezonde relaties eruitzien en hoe conflicten zonder geweld kunnen worden opgelost.
– Professionele opvang en begeleiding van mensen in relatiecrisis, vóórdat het misgaat.
– Geen sensatiezucht in de media, maar educatie en bewustwording.
De situatie van deze vrouw en man mag ons niet alleen choqueren — het moet ons activeren. Als overheid. Als gemeenschap. Als ouders. Als partners. Als buren. Als mensen.
Want geen enkele relatie hoort te eindigen in geweld of de dood. Liefde hoort nooit oorlog te worden.

Dit artikel betreft een ingezonden opiniestuk. Voor de publicatie van ingezonden artikelen hanteren wij specifieke voorwaarden. Voor meer informatie of om zelf een ingezonden bericht te sturen, kunt u contact opnemen via info@gfcnieuws.com of direct via WhatsApp.
Let op: Publicatie van opiniestukken houdt niet in dat GFC Nieuws het eens is met de inhoud