De recente dialoogmomenten van president Chan Santokhi, gehouden van 9 tot en met 11 mei, roepen veel kritiek op binnen de samenleving.
Tijdens deze zogeheten “meet-and-greet”-sessies trad het staatshoofd in contact met burgers en vertegenwoordigers van diverse beroepsgroepen.
De bijeenkomsten worden officieel gepresenteerd als een poging tot directe communicatie met het volk. Toch wordt deze zet door velen gezien als een poging om in aanloop naar de verkiezingen van 2025 alsnog goodwill te kweken.
“Waar was deze dialoog toen het volk hem het hardst nodig had?”, klinkt het in verschillende maatschappelijke kringen.
Burgers herinneren zich nog hoe protesten en kritische geluiden in de afgelopen jaren werden beantwoord met traangas en politieoptreden, in plaats van met open oor en dialoog.
“Bijna vijf jaar lang was de president onbereikbaar. Geen enkele petitie werd persoonlijk in ontvangst genomen, noden en klachten werden systematisch genegeerd,” zo stellen critici.
Ook het feit dat de president meermaals de volksvertegenwoordiging (De Nationale Assemblée) niet of nauwelijks inhoudelijk heeft geïnformeerd over belangrijke dossiers – waaronder aantijgingen van corruptie – wordt breed aangehaald als teken van minachting voor democratische controle en burgerparticipatie.
Voor veel burgers komt deze plotselinge behoefte tot contact dan ook ongeloofwaardig over. “Wie dit serieus neemt, moet zichzelf dringend vragen stellen,” aldus een burger op sociale media.
De timing – vlak voor de verkiezingen – wekt de indruk dat het hier niet om oprechte betrokkenheid gaat, maar om een strategische zet om stemmen te winnen.
In de samenleving groeit het besef dat deze verkiezingen cruciaal zijn. Er wordt opgeroepen tot bewustwording bij de kiezer: “Het volk moet goed nadenken. Het gaat niet om mooie praatjes in verkiezingstijd, maar om hoe leiders handelen als er geen camera’s bij zijn.”

M.P. Wong maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com of direct via WhatsApp.