Witwasnetwerk rond brandstoffen legt miljoenenstrop bij Surinaamse staat

geld euro witwassen money laundering

Een klokkenluider heeft ernstige beschuldigingen geuit over grootschalige fraude en witwaspraktijken binnen SOL Suriname N.V., waarbij niet alleen de Surinaamse overheid is benadeeld, maar ook multinationals, notarissen en een internationaal netwerk van bedrijven en personen betrokken zouden zijn.

Centraal in deze zaak staat M.G., voormalig President Commercial and South America Operations van SOL Suriname N.V., tot 13 maart 2023.

M.G., van Nederlandse afkomst, zou crimineel verkregen vermogen hebben weggesluisd via meerdere stichtingen en rekeningen op de Kaaimaneilanden.

De klokkenluider stelt dat de staat Suriname onder meer is benadeeld bij grote projecten zoals de aanleg van de Bouterse Highway en de bouw van het Wanica Ziekenhuis.

Verdachte geldstromen en brandstofconstructies

De beschuldigingen omvatten onder meer het gebruik van betalingen voor geïmporteerde brandstoffen en smeermiddelen als dekmantel voor witwasoperaties.

Volgens de klokkenluider vonden importen plaats uit onder meer Trinidad, St. Lucia, Singapore en de VS, terwijl betalingen via Surinaamse banken naar de Kaaimaneilanden liepen. Hierbij zouden ook drugsgelden zijn ingezet.

Ook bij de import van smeermiddelen werd tussen 2013 en 2023 een bedrag van ruim USD 217 miljoen witgewassen. Daarnaast is voor ruim USD 2,3 miljoen aan smeermiddelen geëxporteerd zonder dat opbrengsten naar Suriname zijn teruggevloeid. De geldstromen verliepen hierbij via banken in Londen.

Schade voor de Surinaamse staat

Uit gegevens van het internationale Asycuda-systeem blijkt dat grote hoeveelheden brandstof zijn vrijgegeven zonder betaling van invoerrechten of belastingen.

De geschatte schade aan de Surinaamse schatkist bedraagt USD 941.975.408,61, gebaseerd op een verbruiksheffing van USD 0,55 per liter.

Bovendien zou SOL Suriname in 2022 circa SRD 1 miljard te veel aan subsidie hebben ontvangen, wat neerkomt op directe schade voor de belastingbetaler.

Witwasstructuren in goudsector en drugshandel

De brandstof geleverd aan goudmaatschappijen zoals Newmont zou lokaal bij Staatsolie zijn ingekocht, terwijl betalingen vermoedelijk zijn gedaan met zwart geld via cambios. Ook hier wordt een link gelegd met drugsgelden.

M.G. wordt verder in verband gebracht met drugstransporten via concessies in het Kabalebo-gebied, waarbij medewerkers van Baitali zouden zijn ontslagen wegens verdachte vliegtuiglandingen. Hij zou betrokken zijn bij vermogensbeheerconstructies binnen de Baitali-stichting.

Internationaal netwerk

Notarissen zouden hebben meegewerkt aan de onderwaardering van activa in onder meer Aruba, Curaçao en Suriname. Daarnaast zijn namen genoemd van Miquel M. en Lothar L., die tijdens de regering-Bouterse via M.G. en SOL Suriname zouden hebben deelgenomen aan het witwassen van zwart geld, onder andere verkregen via overheidsprojecten.

De klokkenluider benadrukt dat de vermeende fraude niet alleen het vertrouwen in de overheid en de private sector heeft geschaad, maar ook ernstige schade heeft toegebracht aan het internationale imago van Suriname.