Surinaamse pensioenleeftijd weerspiegelt andere realiteit dan die in Nederland

dame senior bejaard oudere

In Suriname kiezen veel mensen ervoor om al rond hun zestigste met pensioen te gaan.

In contrast daarmee ligt de pensioengerechtigde leeftijd in Nederland inmiddels op 67 jaar en zal die mogelijk nog verder stijgen.

Dit roept de vraag op waarom men in Suriname zoveel eerder stopt met werken dan landen als Nederland.

Uit onderzoek van GFC Nieuws Lifestyle blijkt dat dit verschil niet alleen voortkomt uit beleid, maar ook uit diepere maatschappelijke en gezondheidsgerelateerde oorzaken.

Een van de belangrijkste factoren is de levensverwachting. In Suriname ligt die aanzienlijk lager dan in Nederland.

Terwijl Nederlanders gemiddeld tot ver in de tachtig leven, ligt de gemiddelde levensduur in Suriname iets boven de zeventig jaar. Dit verschil heeft waarschijnlijk ook invloed op de manier waarop pensioenleeftijden worden bepaald.

Wanneer mensen weten dat hun levensverwachting lager is, willen zij eerder stoppen met werken om tenminste nog enige jaren van rust te kunnen genieten.

Daarbij komt dat veel mensen in Suriname op jonge leeftijd beginnen met werken, vaak in fysiek zware beroepen.

Die langdurige belasting van het lichaam leidt ertoe dat men op latere leeftijd sneller uitgeput raakt. De behoefte om eerder met pensioen te gaan is daardoor begrijpelijk.

Ook speelt de beperkte toegang tot hoogwaardige gezondheidszorg een rol in de algehele levenskwaliteit op latere leeftijd.

Het pensioen is voor velen geen afsluiting van een lange carrière in optimale gezondheid, maar eerder een noodzakelijke stap om nog wat jaren in rust door te brengen.

Deze combinatie van factoren maakt duidelijk waarom de pensioenleeftijd in Suriname lager ligt dan in Nederland, waar naast een hogere levensverwachting ook de stijgende kosten van het pensioenstelsel een rol spelen bij het opschuiven van de pensioenleeftijd.

Foto ter illustratie.