Clementia Eugene promoveert op vernieuwende benadering van kindermishandeling in Aruba

adek promovatie

Op 30 april promoveerde Clementia Eugene aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) met haar proefschrift “Reimagining Child Maltreatment: A Human Development Capability Approach”.

De verdediging vond plaats in de Centrumkerk, de officiële aula van de universiteit.

Eugene richtte haar onderzoek op kindermishandeling in Aruba en baseerde zich op de Human Development Capability Approach van Amartya Sen en Martha Nussbaum.

Haar studie toont aan dat mishandeling de ontwikkeling van kinderen ingrijpend belemmert, vooral bij slachtoffers van meerdere vormen van misbruik.

Uit haar onderzoek, dat onder meer een landelijke schoolsurvey (2019) en een enquête onder professionals (2021) omvatte, blijkt dat 78,4% van de kinderen te maken krijgt met mishandeling, waarbij fysiek misbruik het vaakst voorkomt.

Kinderen uit eenoudergezinnen lopen meer risico op zware mishandeling, terwijl kinderen uit tweeoudergezinnen vaker milde vormen ervaren. Slachtoffers van meerdere soorten misbruik (hoge poly-slachtoffers) scoren significant lager op 9 van de 10 ontwikkelingsvermogens van Nussbaum.

Eugene wijst op de normalisering van fysiek geweld binnen de Caribische cultuur, wat effectieve preventie bemoeilijkt.

Om kindermishandeling effectiever te bestrijden, stelt zij vier nieuwe theoretische kaders voor, waaronder een Caribische Capability Index en een Family Transitional Theory of Justice.

Het onderzoek benadrukt de noodzaak van vermogensgericht kinderbeschermingsbeleid en roept op tot het centraal stellen van kinderrechten in nationale en internationale ontwikkelingsagenda’s.