De verwoestende brand in de binnenstad van Paramaribo heeft niet alleen panden en erfgoed in de as gelegd, maar ook diepe frustratie losgemaakt onder burgers over het gevoerde brandveiligheidsbeleid.
Hoewel president Chandrikapersad Santokhi en minister van Justitie en Politie Kenneth Amoksi kort na de ramp ter plaatse verschenen, leidt juist hun aanwezigheid tot felle reacties.
Burgers noemen hun bezoek “beschamend” en “symbolisch”, en vinden dat leiders zich niet op het rampterrein maar aan de beleidstafel horen te bevinden — om daar structureel beleid te maken dat calamiteiten zoals deze voorkomt.
“Wat heeft het voor zin om nu te komen kijken? Ze moesten ervoor zorgen dat de brandweer al lang goed geëquipeerd was,” aldus een burger die zich uitsprak op sociale media.
De discussie werd verder aangewakkerd door de scherpe kritiek van NDP-parlementariër Melvin Bouva, die op de dag van de brand verklaarde:
“Triest wat er gebeurt in de binnenstad. Terwijl vuur laait krijg ik informatie dat op dit moment gewoon 2 fxx#% watertanks stil liggen op het terrein van de brandweer omdat ‘geld moet worden vrijgemaakt’ voor simpele reparaties. Maar er worden wel auto’s van 40 en 80 duizend gekocht om met pracht en praal rond te rijden. Vandaag betalen wij een hogere prijs! Is om te huilen!! Minister, yu faya yere.”
Bouva’s uitspraken leidden tot een storm van kritiek én steun. Vanuit meerdere hoeken werd opgemerkt dat ook zijn partij, de NDP, tijdens haar regeerperiode niet voldoende heeft geïnvesteerd in de brandweer. Tegelijkertijd wijzen veel burgers erop dat de fundamentele problemen bij het brandweerkorps al jarenlang genegeerd worden door opeenvolgende regeringen.
De brandweerbond bevestigde dat zij al jarenlang smeekbedes richt tot de overheid voor betere uitrusting en training. Deze oproepen zijn keer op keer genegeerd, ook onder het huidige bestuur.
“De verantwoordelijkheid ligt niet bij de brandweerman op straat, maar bij de beleidsmakers die de middelen moeten vrijmaken,” aldus een woordvoerder.
Een kritische burger reageerde:
“Dit is geen moment voor politiek theater. Brandveiligheid is staatszorg. Ga niet doen alsof je betrokken bent door op het terrein te lopen — dat is voor de foto. Regeren is vooruitzien, en dat hebben ze niet gedaan.”
De brand in de binnenstad legt dan ook een pijnlijk punt bloot: het tekort aan proactief en duurzaam beleid op cruciale veiligheidsterreinen. De roep om bewustwording, burgereducatie en échte verantwoordelijkheid klinkt steeds luider.
“We moeten stoppen met achteraf huilen en beginnen met vooruit denken. Dit is een wake-up call voor ons allemaal,” aldus een betrokkene.

M.P. Wong maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com of direct via WhatsApp.