Quo Vadis?

san van der Eugene

In een scherpe analyse trekt bestuurskundige Eugène van der San aan de noodklok over de gang van zaken rond het miljoenenproject voor wegrehabilitatie in Nickerie.

Volgens hem is de gunning van het project onrechtmatig verlopen, buiten de wettelijke procedures om, en zonder goedkeuring van de juiste instanties.

Van der San stelt dat de rechter nu zelfs moet ingrijpen om de democratische rechtsorde te beschermen.

Zijn betoog is een harde aanklacht tegen bestuurlijke chaos, politieke onverantwoordelijkheid en de dreigende uitholling van de rechtsstaat in Suriname.

Hieronder de rest van zijn betoog.

                                               QUO VADIS?

Waarheen met Suriname? In het kader van het project “Rehabilitatie van Wegen in Nickerie en Apoera maakt het Directoraat Volkscommunicatie van het Kabinet van de vice-president bekend, dat het besluit tot gunning van dit project niet is genomen in de Raad van ministers, noch via enige tussenkomst van het Kabinet van de vice-president”.

Dat in een Regeringsmissive gedateerd 27 maart  wordt bevestigd dat is goedgekeurd in de vergadering van 26 maart 2025 ten behoeve van het project “Rehabilitatie wegstrekking Apoera – Southdrain in het district Nickerie, een totaalbedrag van USD 42. 979. 714. 29 DOLLARS. Dat het werk wordt gegund aan het bedrijf SHIWAN TUSHAN SURINAME N.V. ( voor een project met een geschatte waarde van USD 19.000,000.=)

Dat in strijd met de geldende procedure namelijk, dat  aanbestedings- en gunningstrajecten van infrastructurele projecten van deze omvang , niet binnen de RVM / Regeringsvergadering worden behandeld, maar in de Onderraad voor Aanbestedingen en Gunningen ( ORAG ).

In dit kader heeft de kantonrechter Rewita Chatterpal op 2 april j.l. een verbod opgelegd in een oproepingsbevel aan de Staat, zodat zij de gunning van het project kan onderwerpen aan een grondig juridisch onderzoek, op grond van een klacht van het bedrijf Aannemings Maatschappij Baitali N.V.

Deze oproep van de rechter vindt op een moment plaats dat deze overheid op vele fronten het spoor bijster is geraakt en de samenleving haar ongenoegen hierover uit. Ik denk in dit verband aan een oproep van een bezorgde burger van PET PROMOTION (Goed om naar te luisteren). Voor de uit frustratie gebezigde onwelvoeglijke termen vergeven wij hem. 

Het moet anders en dat kan ook. Vaak zijn mijn analyses over het functioneren van de overheid als politieke propaganda erg somber bestempeld. De afgelopen jaren heb ik meerdere malen over overheidshandelen binnen het Openbaar Bestuur, geschreven en het beeld was meestal niet positief.

Als nu zelf de rechter aanleiding ziet om nu zo een oproep te doen, omdat zij zich medeverantwoordelijk weet voor de instandhouding van de democratische rechtsorde en bereid is positie te kiezen tegen de uitholling daarvan, dan zijn wij bij de beesten af.

Wat moet in hemelsnaam nog onder deze regering plaatsvinden om  te  beseffen dat wij niet zijn beland in een Bananen Republiek (Suriname) door de wijze van handelen van deze bestuurders.

Er is geen sprake van politiek moraal of enig besef van politieke verantwoordelijkheid. Men doet maar precies zoals het toegaat bij een roversbende in een jungle. De chaos is compleet binnen de regering. De vice-president neemt terecht stelling tegen een door zijn component genomen besluit.

Wat is er nu aan de orde binnen het rechtsstatelijk denken waarbij in politicis de Rechterlijke Macht binnen de Trias Politica de scheiding der machten, wenst in te grijpen? De handeling van de rechter valt onder het materieel strafrecht, het recht dat de strafbaar gestelde feiten aangeeft en waarin de bedreigde straffen worden opgesomd.

Nu is er eindelijk geen weg terug. De feiten liggen daar, de vice-president is als getuige. De stukken zijn klip en klaar. Ondanks het feit dat dit niet in de uitvoering is getreden leveren de handelingen daartoe al de strafbare gedragingen op (anti- corruptiewet, ORAG, oplichting, wetboek van strafrecht, etc). Achteraf kan de rechter zich niet meer onttrekken aan deze overduidelijke case. Genoeg is Genoeg!

Op politiek bestuurlijk niveau moet De Nationale Assemblee (D.N.A.) ingrijpen. Schandelijk voor de Republiek Suriname. Precies 47 dagen voor de verkiezingen waarbij wij als samenleving de gelegenheid krijgen om het Getij te keren. Indien er weer niks gebeurd zoals bij de Pan American case dan kunnen wij in Suriname de tent sluiten. D.N.A. in haar huidige vorm heeft dan geen recht van bestaan en dan maar schaamteloos verder blijven sukkelen.

Eugène van der San