88% huishoudelijke afnemers blijft beschermd bij verhoging stroomtarieven, laagste tarief SRD 50

GFC NIEUWSREDACTIE- 88% van huishoudelijke afnemers blijven beschermd bij de verhoging van de stroomtarieven die in 1 juli ingaat.

Het minimumtarief bij de huishoudelijke afnemers is SRD 50.

De regering zal huishoudens met een 1ste en 2e fase aansluiten blijven subsidiëren. Derde fase aansluitingen ontvangen geen subsidie.

Dit kwam vanmiddag naar voren tijdens een presentatie van de nieuwe energietarieven door de minister van Natuurlijke Hulpbronnen, David Abiamofo, tijdens een regerings-persconferentie.

Een huishouden met een één fase aansluiting, dat nu SRD 37 per maand betaalt, gaat straks SRD 50 per maand betalen.

Een huishouden dat nu SRD 56 SRD per maand betaalt, gaat SRD 100 per maand betalen. Grote huishoudens, die nu SRD 1.033 per maand betalen, gaan straks SRD 1.388 per maand betalen.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Kerkleider die zichzelf in bijzijn vrouwelijke collegae betastte ontslagen

De energietarieven moeten omhoog om het bedrijf gezond te maken, maar de samenleving kan bezuinigen door bijvoorbeeld terug te gaan van een 3 fase naar een 2 fase aansluiting, een lager installatievermogen en bij het aanschaffen van apparaten te letten op het verbruik.

Ook de subsidie op water zal worden afgebouwd, want de SWM staat op de rand van het faillissement, benadrukte de minister.

De afbouw van subsidies is voorlopig beperkt tot de zeer grote verbruikers.

Het gaat hier om huishoudens die meer dan 16.000 liter drinkwater per maand gebruiken, huishoudens met een zwembad, maar ook grote industriële verbruikers van drinkwater, zoals zij die drinkwater gebruiken als grondstof.

Deze verbruikers zullen per september het reële tarief betalen: de daadwerkelijke kostprijs van het water: SRD 18.47 per kubieke meter.

De gewone huishoudens – de niet grootverbruikers – blijven hetzelfde betalen als nu. Voor hen verandert er niets. Zij blijven gemiddeld SRD 2.64 SRD per kubieke meter betalen.

BEKIJK MEER GFC NIEUWS: KLIK HIER

Overige berichten