fbpx

8-decemberstrafproces: 29 november ‘reconstructie’ te Fort Zeelandia

GFC NIEUWSREDACTIE- Op verzoek van het Openbaar Ministerie (OM) in Suriname in de hogerberoepszaak van het 8-decemberstrafproces is vandaag besloten om een ‘reconstructie’ te houden in het Fort Zeelandia.

Het is geen complete reconstructie, maar slechts bedoeld om nadere aanwijzingen te krijgen van getuigen in het proces. Het OM heeft al getuigen in beeld die de nadere aanwijzingen zullen doen.

Dit wordt een bijzondere zitting van het Hof van Justitie (HvJ), maar dan in het Fort Zeelandia; op plaats delict.

De rechter heeft hoofdverdachte Desi Bouterse en overige verdachten aangezegd om aanwezig te zijn op de speciale zitting op 29 november.

Bouterse heeft vandaag tijdens de zitting herhaald dat hij niet schuldig is aan moord of doodslag.

Op vragen van het Hof wat zich wel heeft afgespeeld in het Fort Zeelandia op die bewuste dag van 8 op 9 december 1980 antwoordde Bouterse: “Wij hadden informatie dat er een invasie door het buitenland met Surinamers zou plaatsvinden. Daarom moesten de militairen optreden als bevoegd gezag om erger te voorkomen. Ik heb 7 december de dienst gedraaid en het Fort verlaten, want ik had rust en denk tijd nodig. Ik gaf de leiding aan Baghwandas over. Ik kon later niet geloven dat de mannen waren vermoord. Ik vroeg de pg voor een onderzoek en de dossiers hiervan zijn verdwenen uit de kluis van DSB. Ik draag slechts de politieke verantwoordelijk. Indien het bewijs geleverd wordt dat ik schuldig ben aan moord, kan u mij 15×100 jaar geven,” aldus Bouterse.

BEKIJK OOK
GBB finaliseert administratieve procedure perceelruil vuilstortplaats Ornamibo