fbpx

3F Oil Palm toont interesse in exploitatie Apoera

GFC NIEUWSREDACTIE- President Chan Santokhi van Suriname had tijdens zijn bezoek aan India een gesprek met Sanjay Goenka, Managing director en CEO van 3F Oil Palm (Foods, Fats and Fertilizer Oil Palm).

3F Oil Palm is opgericht in 1962 en is begonnen met het winnen van olie uit rijstzemelen. Het bedrijf breidde al snel haar activiteiten uit naar het winnen en raffineren van olie uit ander oliehoudend materiaal, waaronder bakvet en margarine en speciale vetten.

In mei 2008 werd tussen de Surinaamse overheid en 3F Oil Palm een MOU getekend waarbij de toenmalige regering haar het gebied Apoera aanbood om te exploiteren. Hierbij behoorde ook een businessplan. Het bedrijf heeft echter na onderzoek niets meer hierover vernomen.

“Ons bedrijf wilde uitbreiden en zo is dan de relatie met Suriname begonnen”, geeft Goenka aan. “Nadat ons business plan 15 jaar geleden is goedgekeurd door de regering van Suriname is er een onderzoeksteam geweest om het aangeboden gebied te onderzoeken. Na goedvinding is de investerings overeenkomst getekend. Deze overeenkomst moest dan nog worden goedgekeurd door het Surinaamse Parlement, maar tot onze verassing, is het proces hierna vrijwel tot stilstand gekomen”, legt de CEO uit.

“Pas wanneer het project wordt goedgekeurd kan het proces voortzetting hebben.” Goenka heeft er na het gesprek met president Santokhi wel alle vertrouwen in dat het project positief benadert zal worden.

BEKIJK OOK
Petronas Suriname doneert patiëntenmonitoringssysteem aan 's Lands Hospitaal

3F Oil Palm is nog steeds geïnteresseerd in de exploitatie van het gebied, maar aangezien het onderzoek een tijdje terug is gedaan, zal opnieuw onderzoek verricht moeten worden naar het stuk land, de grootte en de mogelijkheden.

Santokhi geeft aan dat de huidige regering dit wel weer kan oppakken en stelde dat de heer Goenka hen precies moet aangeven wat het bedrijf nodig heeft op dit stuk.

“ Het China Southern gebied kan wellicht interessant zijn om aan te bieden ter exploitatie”, aldus de president. Hierop gaf Goenka aan dat hij zijn investering vooralsnog wilt laten opnemen in wet- en regelgeving.

“De tijdslijn van investering hangt af van het onderzoek als het land wordt geïdentificeerd, welke zeker 6 maanden zal duren” stelt Goenka.

Zodra het bedrijf een formeel schrijven heeft ontvangen van de Surinaamse regering zullen de documenten van 2008, zoals het businessplan en land identificatie worden opgestuurd naar minister Ramdin van Buitenlandse Zaken, Internationale Business en Internationale Samenwerking (BIBIS), zodat er een heraanvang kan worden gemaakt met het project.

3F Oil Palm heeft haar activiteiten ook uitgebreid buiten India en heeft wereldwijd meer dan 7000 mensen in dienst met een jaarlijkse groepsomzet van USD 650 miljoen.