fbpx

125 miljoen jaar oude spinosaurische hersenen onthuld door CT-scan

GFC NIEUWSREDACTIE- Een team van wetenschappers afkomstig van de Universiteit van Southampton en ohio university heeft met succes de binnenoren en hersenen van twee spinosauriërs uit Groot-Brittannië gereconstrueerd, wat licht heeft geworpen op de manieren waarop deze formidabele vleesetende wezens interactie hadden met hun omgeving.

Spinosauriërs zijn een ongewone groep roofzuchtige theropode dinosaurussen, uitgerust met lange, krokodilachtige kaken en kegelvormige tanden.

Deze aanpassingen hielpen hen een enigszins aquatische levensstijl te leiden waarbij rivieroevers werden besluipt op zoek naar prooien, waaronder grote vissen.

Deze manier van leven was heel anders dan die van meer bekende theropoden, zoals Allosaurus en Tyrannosaurus.

Om de evolutie van spinosaurische hersenen en zintuigen beter te begrijpen, scande het team fossielen van Baryonyx uit Surrey en Ceratosuchops van het Isle of Wight. Deze twee zijn de oudste spinosauriërs waarvan hersenpanmateriaal bekend is.

OOK INTERESSANT
Nieuwste Windows 11-update veroorzaakt grote problemen

De enorme wezens zouden ongeveer 125 miljoen jaar geleden over de planeet hebben gezworven. De hersenkoffers van beide exemplaren zijn goed bewaard gebleven en het team reconstrueerde digitaal de interne zachte weefsels die lang waren weggerot.

De onderzoekers ontdekten dat de olfactorische bollen, die geuren verwerken, niet bijzonder ontwikkeld waren en dat het oor waarschijnlijk was afgestemd op laagfrequente geluiden.

Die delen van de hersenen die betrokken zijn bij het stabiel houden van het hoofd en de blik gericht op prooien waren mogelijk minder ontwikkeld dan bij latere, meer gespecialiseerde spinosauriërs.

Foto: Anthony Hutchings