fbpx

Zweedse primeur: 10 jaar cel voor online verkrachting

Een Zweedse rechtbank heeft een man veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf wegens ” online verkrachtingen”. Hij had tieners onder bedreiging gedwongen om seksuele handelingen uit te voeren voor webcams.

Björn Samström (41) werd donderdag door de rechtbank van Uppsala veroordeeld voor online seksuele misdrijven tegen 27 kinderen in de VS, Canada en Groot-Brittannië.

Het is de eerste keer dat iemand in Zweden wordt veroordeeld voor verkrachting via internet. Volgens de Zweedse wet hoeft verkrachting geen geslachtsgemeenschap  in te houden: dat kan elke daad zijn die als even inbreukmakend wordt beschouwd.

OOK INTERESSANT
Nederlandse afgevaardigden in Suriname over natraject excuses slavernijverleden

Samström liet de tieners, die hij ontmoette via sociale netwerken, hun kleren uitdoen en seksuele handelingen verrichten met hun vingers en objecten terwijl hij vanuit Zweden toekeek. Soms moesten daar ook andere kinderen of huisdieren bij worden betrokken.

De Zweed dreigde foto’s van zijn slachtoffers op pornosites te plaatsen of hun familieleden te vermoorden als ze de seksuele handelingen niet verrichtten.